Raptul Basarabiei de către Rusia comemorat la Paris

20 mai 2012

Membrii şi simpatizanţii de la Paris ai Partidului Liberal (Clubul Liberal Franţa) au comemorat sâmbătă, 19 mai, implinirea a 200 de ani de la raptul Basarabiei şi anexarea sa forţată la imperiul rus (16/28 mai 1812), transmite Romanian Global News.


Participanţii la mitingul de doliu ce s-a desfăşurat în preajma monumentului marelui poet român Mihai Eminescu de la Paris au subliniat faptul că tragicul eveniment de la 1812 a fost rezultatul unor reglări de conturi între două imperii odioase – cel otoman şi cel rus. Consecinţele acelui rapt mai sunt simţite şi astăzi, când pe teritoriul Republicii Moldova sunt staţionate ilegal forţe militare ale Federaţiei Ruse. În aceste condiţii, nu poate fi vorba despre libertatea şi independenţa Republicii Moldova – aceste circumstanţe fiind contrare normelor de drept internaţional. Persoanele care au participat la miting, reprezentând comunităţile de români originari de pe ambele maluri ale Prutului, au ţinut să menţioneze faptul că la 1812 nici imperiul otoman nu avea dreptul „să cedeze” un teritoriu care nu-i aparţinea, nici imperiul rus „să accepte” şi să integreze cu forţa în „spaţiul său cultural şi religios” un teritoriu rupt din fiinţa naţională a principatelor româneşti.

La finalul manifestaţiei, a fost dată citirii versiunea în limba franceză a Scrisorii deschise adresate de către Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Puţin, în care se cere în mod clar şi răspicat retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul independent şi suveran al Republicii Moldova. Această Scrisoare va fi expediată Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Franceză. Membrii Cluburilor Liberale locale din Strasbourg şi din Sudul Franţei vor expedia aceeaşi Scrisoare consulatelor ruseşti din Strasbourg şi din Marseille.

Manifestaţia a luat sfârşit prin păstrarea unui minut de reculegere în memoria milioanelor de români – victime ale ocupaţiilor suferite de către poporul nostru de-a lungul vremurilor, în special în ultimele câteva decenii în urma regimului comunist sovietic. Mitingul a fost autorizat de către autorităţile franceze.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: