” Oraşul Bălţi în perioada interbelică...”

21 septembrie 2009
Era într-o miercuri, aproape de seară, intr-o zi cu cerul întunecat de nori vineţi, cînd am ajuns în oraşul Bălţi şi cu aceasta voiajul meu în Basarabia a atins cel mai dramatic şi mai uluitor episod. În timp ce am străbătut oraşul acesta, de nenumărate ori m-am frecat la ochi, am căutat să-mi revin, mi-am sfîşiat cu unghiile carnea, am făcut tot ce se poate pentru a-mi da seama că nu sunt prada unui vis îngrozitor, că tot ceea ce văd există în realitate. Mă vor crede oamenii? Oraşul acesta din Basarabia e un oraş al infernului, e tot ce poate fi mai îngrozitor de pe faţa pământului. Închipuiţi-vă un câmp pe care s-ar afla o sută de mii de cadavre de cai intrate în descompunere. Cuiva i-a dat prin minte să clădeasă deasupra acestui câmp, un oraş. E Bălţi. Cârduri de ciori, zeci de mii de ciori, se rotesc fără încetare deasupra oraşului.
De cum porneşti de la gară, pe strada care duce spre centru, un val de putoare de cadavru intrat în descompunere, te i-a în primire şi nu te mai lasă pînă ce nu părăseşti oraşul. Aşa întîmpină Bălţi pe toată lumea, aşa m-a întîmpinat şi pe mine. Oraşul Bălţi care e de altfel municipiu, reuşeşte să fie o chintesenţă a tot ceea ce e murdărie, urâţenie şi disperare. Că a fost proclamat municipiu când ar trebui să fie numit oraşul cangrenă, cel mai bolnav şi mai putred al ţării. Un municipiu al foamei, al mizeriei şi deznădejdei. Oraş mai canceros şi mai penibil, nici nu se poate. E un oraş cu oameni vii, sau un cimitir, un oraş cu cadavre intrate în descompunere?"

Geo Bogza

8 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

o tema destul de sensibila pentru mine, de fiecare data cind citesc d-re Balti cite ceva ma cuprinde o nostalgie dar si o ura in subconstient, de ce ura?! prietenii stiu de ce...

chiar te-as indemna Lenuta sa scrii mai multe d-re Balti, mai multe poze, cazuri ceva, ar fi superb, ms.

Andrei Rusu spunea...

Nu te plinge Dragos, eu despre Tighina, nici atit nu am ce scri. In BL cit de cit se mai vb in RO, dar in TG delok.

Dragoș Galbur spunea...

degeaba zici, in Tighina sunt la fel multi romani care tin la neam si limba, eu recent am fost acolo si am auzit destul romana, in plus si lei moldovenesti primesc ))

Kriss spunea...

e prea exagerat articolu` asta..nu e chiar asa in or.Balti...

Dragoș Galbur spunea...

Kriss, pai io sunt din Balti, si cam citind acest articol, chiar daca se are in vedere Baltiul interbelic, eu imi inchipui alte scene, subinteleg aceste scrise. La urma urmei in perioada interbelica Baltiul chiar era asa cum se descrie aici. Acum e mult mai dragut, infloritor, colorat si plin de rusi in plm. ))

Elena Song spunea...

Pt Kriss...
Nu cred ca ar fi exagerat, Geo Bogza a realizat un studiu jurnalistic...ce bazat pe realitatea din acea perioada.

Elena Song spunea...

Hey Dragoş, chai mersi pt ca ai postat pozele,ca tot cautam pe net ceva imagini si nu-mi parea niciuna buna...

Anonim spunea...

Nu mi-a placut deloc articolul...nu sunt un mare adept al lui Geo Bogza, prea sumbre îi sunt expunerile. Chiar imi pare exagerat, necatint la faptul ca a realizat un studiu jurnalistic fiecare vede lucrurile diferit, o alta personalita probabil ar fi descris "Orasul Balti in perioada interbelica" cu ceva mai multa finete. Ar fi aberant sa ma contraziceti..e doar o parere!))

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: