“BASARABIA e ROMÂNIA” în Cetatea Unirii [FOTO]

2 decembrie 2011
Alba Iulia pentru a marca Ziua Naţională a României. În debutul manifestărilor, un grup format din peste 300 de tineri, purtând steaguri şi fulare tricolore, au scandat lozinci prin care cereau unirea Basarabiei cu România şi au afişat două bannere mari pe care scrie "Ridică-te Ştefane cu braţul tău cel sfânt şi uneşte Basarabia cu al patriei pământ" şi "Basarabia e România", informează presa din România.

Tinerii sunt majoritatea studenți în marile centre universitare din România. Au venit la Alba Iulia în calitate de voluntari ai Platformei civice Acțiunea 2012. Pe lângă bannere și scandări, au mai pregătit pe tot parcursul zilei și alte surprize: un tricolor format din fumigene, steaguri înalte cu stemele provinciilor istorice românești precum și anul “1918” scris din oameni . “E nevoie ca unirea din 1918 să fie actuală astăzi și să unim Republica Moldova cu România. E sarcina pe care ne-au lăsat-o generația bunicilor noștri” a declarat Tudor Curtifan, venit din București la sărbătoare. Marian Hariuc, student la istorie în Iași, afirmă că ”Avem un mesaj pentru toți: 1 Decembrie este ziua națională nu doar a României, ci a tuturor românilor, indiferent în ce stat trăiesc acum”.

La manifestațiile organizate de studenții români s-au alăturat și mai multe asociații de studenți basarabeni care învață în România: Liga Studentilor Basarabeni din Galați, ATRAG Iași, Asociația Studenților Basarabeni Craiova și Liga Studenților Basarabeni din Ploiești. Aceștia au fost felicitați de către primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, prezent la Alba Iulia pentru a semna acordul de înfrățire dintre cele două capitale ale Unirii din 1918. 

Platforma Civică ACŢIUNEA 2012 este o coaliţie formată din peste 30 de organizaţii nonguvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.

Platforma Civică ACŢIUNEA 2012                                                                        2 decembrie 2011


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: