La Chișinău se lansează Manifestul Mișcării Conservatoare

2 septembrie 2011
Iată că momentul multașteptat a sosit. La 6 septembrie (dată care nu a fost aleasă întâmplător), va avea loc lansarea Manifestului Mișcării Conservatoare: un document care încearcă să sintetizeze tot ce înseamnă ideea națională și idealul național pentru Basarabia. Raționalitatea unei astfel de lucrări este simplă: eșecul Mișcării de Renaștere Națională din anii 80-90 se datorează în mare parte neclarității unor concepte și poziții, lipsa unei viziuni de scurtă și lungă durată. Generația anilor 89 nu a avut suficient timp și resurse pentru a pune începutul unui sistem ideologic clar. În schimb, generația noastră are o astfel de posibilitate. Aranjarea tuturor ideilor dezvoltate de marii gânditori români și îmbogățirea lor cu rezultatele cercetărilor unor autori din apus și răsărit, ar putea pune începutul plămădirii unei adevărate “Biblii a idealului național”, o busolă care ar orienta tinerii în spațiul ideologic și politic.

Suntem abia la prima ediție, dar vor urma în viitor și altele, pe măsura înaintării în plan intelectual. Desigur, multe lucruri poate nu sunt încă prea bine prelucrate, definite. Desigur, multe lucruri ar putea părea naive și puerile sau dimpotrivă, prea complicate și “filosofice” , dar acesta este primul pas și cu timpul documentul va înainta în claritate și calitate. Ceea ce cu adevărat contează sunt discuțiile pe subiecte cu adevărat importante, care vor fi purtate în cercurile de tineri, orientându-i spre niște obiective clar definite, cu strategii de acțiune bine puse la punct.

În cadrul conferinței de lansare vor fi prezentate pe scurt 10 rapoarte, care reflectă diferite aspecte ale manifestului:

1. Conservatorismul – revolta împotriva lumii moderne;

2. Ideal naţional – ideea naţională – doctrină naţională – strategie naţională;

3. Spaţiul balcanic – istorie şi perspective geopolitice;

4. Renaşterea şi consolidarea comunităţilor locale – o prioritate a veacului nostru;

5. A Treia Cale: Distributismul – un model economic conservator;

6. Identitatea naţională – stat etnocratic;

7. Actualul sistem politic și perspectivele unei democrații organice;

8. Renașterea familiei tradiționale;

9. Sistemul de învățământ, mijloc de formare a personalității;

10. 6 septembrie 1940 – Victoria Revoluţiei Naţionale.

Vă invit să participați la dezbaterile din jurul manifestului împreună cu alți tineri dornici de a schimba lucrurile spre bine în Republica Moldova. Evenimentul va avea loc pe 6 septembrie, la Centrul Internațional Academic “Mihai Eminescu” (bul. Dacia 20), ora 18.00.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: