Elevii găgăuzi renunţă la limba maternă în favoarea limbii ruse

2 septembrie 2011


Paradox moldovenesc. Renunţă la limba maternă în favoarea limbii ruse. Româna nu o cunosc, iar cei mai mulţi nici nu doresc să o înveţe. Este vorba despre elevii găgăuzi, care studiază majoritatea materiilor în rusă. Ei spun că limba română este mult prea grea şi sunt convinşi că este suficient să cunoască limba rusă.

O mare parte dintre elevii din comuna Tomai, din Găgăuzia, nu cunosc limba română. Profesorii au şi o explicaţie pentru lipsa de interes a acestora de a studia româna.
"Noi învăţăm patru limbi, e plictisitor. E foarte complicat să treci dintr-un alfabet în altul", spune Valentina Stamat, profesoară de limba şi literatura română.

Deşi profesorii declară că depun tot efortul pentru ca elevii să înveţe limba română, rezultatele se lasă aşteptate. La rândul lor, elevii spun că limba română este mult prea grea. "E mai bine să învăţăm în limba rusă. Înţelegem mai uşor rusa, decât româna", a spus o tânără. 

"Aşa au fost circumstanţele istorice. Limba rusă ne-a însoţit mereu. Am mers mereu pe urmele Rusiei", explică un bărbat.

Conform programului stabilit de Ministerul Educaţiei, în şcolile unde studiază etnici minoritari, pe săptămână sunt patru ore de limba română.                    
             
sursa: publika.md

1 comentarii:

Anonim spunea...

Daca nu vor sa studieze in limba lor gagauta,urmeaza sa li se anuleze autonomia .... eu cred ca asa va fi destul de corect si onest.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: