Lansarea cărții ”Oraşul Bălţi şi oamenii lui” de profesorul Gheorghe Baciu

2 iulie 2011
La finele lunii iunie curent a avut loc un eveniment neordinar prin semnificaţia sa pentru comunitatea universitară – lansarea unei valoroase cărţi despre capitala de nord a republicii intitulată ,,Oraşul Bălţi şi oamenii lui”. Important este că această lucrare nu aparţine unui cronicar sau scriitor, dar, unui medic, mai bine zis profesorului Gheorghe Baciu.
Tenace, atent, minuţios până la detalii Gheorghe Baciu aduce la lumină realitatea unui oraş în toată plinătatea sa, pe prim plan plasând făuritorii lui. Autorul ne invită la o călătorie imaginară în timp, puncte de reper fiind etapele istorice, pornind de la cele mai vechi vremuri şi până în prezent, demonstrându-ne prin date inedite şi dovezi care ne este originea, de unde vine Neamul tuturor românilor.
Fiecare capitol are o anumită compoziţie, consacrat unui segment concret al vieţii bălţene (istorie, economie, învăţământ, sănătate, cultură, sport etc.). Numai un om pătruns de un sentiment trăit profund al dragostei faţă de baştină se poate expune unei trude migăloase de cercetare, explorare şi acumulare a informaţiei ample şi veridice şi, desigur, capacităţii de expunere, a ştiut să asigure o asemenea apariţie editorială de largă rezonanţă, o pistă spre eternizarea localităţilor noastre. Nu în zadar se spune că timpul are o putere colosală, dar nu mai mare decât memoria, care va fi mereu vie şi prin această carte.
Despre mesajul, valoarea cărţii, au vorbit mulţi dintre oaspeţii de onoare invitaţi la manifestare: medici, jurişti, regizori.
Ion Ungureanu, ex-ministru al culturii, regizor. Am să mă refer la cea de a doua carte ,,O viaţă de zbucium”, titlu care la fel conţine o mare destăinuire, o caracteristică a destinului, prin care ne-a fost hărăzit să trecem. Un detaliu zguduitor: fiul Gică, rămas orfan de mamă la câţiva anişori, urcându-se pe un gard plângea şi spunea ,,da mie mi-a murit mama”. Exact aşa s-a întâmplat şi cu Basarabia, ruptă de la Patria mamă.
Gheorghe Amihalachioae, preşedintele Societăţii Avocaţilor. Domnul Gheorghe Baciu, mi-a predat cursul de Medicină Legală la USM. De atunci îi apreciez competenţa, logica şi tactul. Dumnealui este ,,Avocat de Onoare”.
Ion Mereuţă, profesor universitar, doctor habilitat în medicină. Numele Baciu pe lângă alte multe sensuri presupune stăpânitor de herghelii de cai, turme de oi. În carte îl vedem stăpânitor de idei şi gânduri expuse coerent ce emană căldură, încredere.
Gheorghe Ghidirim, academician. Cartea e valoroasă şi captivează din primele pagini. Orice om onest, cinstit se poate regăsi în această lucrare de prestigiu, care-i oferă plus de imagine autorului.
În încheiere autorul, profesorul universitar Gheorghe Baciu adânc emoţionat, a exprimat profunde mulţumiri celor prezenţi la acest eveniment.

1 comentarii:

Anonim spunea...

aceasta carte a ajuns si la Galati...

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: