Corina Crețu a reclamat Ucraina la Comisia Europeană

19 iulie 2011

Europarlamentarul Corina Cretu a sesizat Comisia Europeană cu privire la incidentele de la frontierea româno-ucraineană, prin care autoritățile din Ucraina au încercat să împiedice intrarea în această țară a unor cetățeni români ce doreau să participe la sfințirea unei biserici ortodoxe dintr-o zonă cu populație majoritar românească transmite Romanian Global News citand biroul europarlamentarului roman.

Europarlamentarul român critică, în interpelarea adresată Comisiei, nerespectarea de către autorităților ucrainene a standardelor internaționale în materie de drepturi ale minorităților naționale. În acest context, Corina Crețu lansează un apel către diplomația română să fie mai activă în apărarea drepturilor cetățenilor români și ale conaționalilor noștri din afara granițelor.

"Autoritățile ucrainene au încălcat dreptul la liberă circulație al cetățenilor români ce au dorit să participe la slujba de sfințire a bisericii ortodoxe din satul Camâșovca. Doar intervenția Consulatului României la Odessa a făcut posibilă trecerea frontierei de către circa 130 de reprezentanți ai societății civile și presei. Doi jurnaliști, însă, nu au primit dreptul de acces, sub pretextul unei interdicții emise în anul 1999, perioadă în care au relatat despre încălcările drepturilor românilor din Ucraina", se arată în sesizare.

Europarlamentarul Corina Crețu solicită Comisiei Europene să condiționeze, într-o manieră fermă, aprofundarea parteneriatului UE-Ucraina de aplicarea Convenției-cadru cu privire la respectarea drepturilor minorităților naționale, semnată și ratificată de Ucraina.

"Solicit pentru minoritatea română din Ucraina un tratament similar celui pe care îl au ucraineenii în România. Deznaționalizarea, șicanarea reprezentanților românilor, descurajarea formelor asociative și a presei în limba română, nerespectarea dreptului la educație și servicii religioase în limba maternă sunt realități specifice altor epoci si altor zone, nu Europei secolului 21. Dacă Ucraina dorește să fie respectată, trebuie să-și respecte, în primul rând, toți cetățenii în mod egal, indiferent de naționalitate, nu să continue abuzurile tipic staliniste", a declarat europarlamentarul român.

Corina Crețu a precizat că va continua să sesizeze forurile europene cu privire la abuzurile comise împotriva românilor din afara granițelor țării. "Există, de asemenea, probleme grave în Ungaria și Serbia și este datoria noastră, inclusiv a autorităților deocamdată încremenite de la București, să acționăm pentru apărarea identității și drepturilor românilor supuși discriminărilor și deznaționalizării", se mai arata in comunicatul de presa citat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: