COMUNICAT: Liga Studenților din Galați

19 iulie 2011

Liga Studenţilor din Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi informează că în perioada imediat următoare va transmite o scrisoare deschisă către Preşedinţia Ucrainei, Guvernul Ucrainei şi Guvernatorul regiunii Odesa, precum şi către Preşedinţia României şi Ministerul Afacerilor Externe, Comisia Europeană, scrisoare în care va fi sesizat şi se vor cere explicaţii cu privire la tratamentul umilitor la care au fost supuşi reprezentanţi ai asociaţiilor studenţeşti şi jurnalişti din România, în vama ucrainiană, transmite Romanian Global News.

„Astfel, în data de 16.07.2011, două autocare cu studenţi, profesori şi reprezentanţi ai O.N.G. – urilor din România, au fost reţinute peste 6 ore de vameşii ucrainieni, practic interzicându-li-se participarea la sfiinţirea singurei Bisericii Româneşti din regiunea Odesa, localitatea Hagi Curda.

Studenţii şi jurnaliştii au fost ţinuti la o temperatură de cca. 40 °C, fără a li se oferi nicio explicaţie coerentă asupra motivului pentru care formalităţile de verificare a paşapoartelor au durat atât de mult.

De asemenea, studenţii au fost fotografiaţi şi filmaţi de persoane ce s-au recomandat a fi de la serviciul de securitate ucrainian, aceste acţiuni având scopul de a intimida pe cei ce urmau să participe la sfiinţirea Bisericii Româneşti.

După întârzierea pricinuită de intrarea în Ucraina, vameşii ucraineni şi reprezentanţii serviciilor de securitate a Ucrainei, au ţinut ca şi la ieşirea din ţară, să întarzie în mod nejustificat autocarele cu studenţi şi desigur să-i filmeze ţi să-i fotografieze pe toti.

Astfel, autocarele au avut parte de un tratament "preferenţial", fiind trase pe dreapta, studenţii fiind ba obligaţi să coboare, ba obligaţi să stea în autocar, în timp ce paşapoartele au fost cerute de cel puţin 3 ori, pentru a fi verificate.

Această scrisoare deschisă va fi semnată de mai multe O.N.G. – uri din România şi va trage un semnal de alarmă asupra încălcării flagrante a dreptului la liberă circulaţie de către autorităţile ucrainene.

Considerăm inadmisibilă reacţia vameşilor ucraineni vis-a-vis de un grup paşnic de tineri care nu au oferit în niciun moment al vizitei, motive pentru a fi trataţi în acest fel.

Solicităm şi pe această cale Ministerului Afacerilor Externe, să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca pe viitor, astfel de incidente să fie evitate", se arata in comunicatul Ligii Studenţilor din Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: