Grigore Vieru omagiat și în Montreal

9 februarie 2011
Grigore Vieru, poetul care a adus Basarabia mai aproape de tara-mama, va fi omagiat sambata, 12 februarie, de la ora 13:15, la Centre Gabrielle-et-Marcel Lapalme din Montreal, transmite Romanian Global News, care citeaza Comunitatea Moldovenilor din Quebec.

Programul activitatii va fi urmatorul: expozeu despre istoria Basarabiei prezentat de prof. Cosmin Marius Soare. moment artistic dedicat aniversarii lui Grigore Vieru, „poetul lacrimii si al luminii" (Eugen Simion), „un simbol al dezrobirii neamului si al infratirii romanilor de dincolo si dincoace de Prut." (Nichita Danilov), cantece si poezii recitate si compuse de elevii scolii Junimea Romana din Montreal, prelegerea "Grigore Vieru, scriitor si prieten al copiilor" – alocutiune sustinuta de prof. Ortansa Tudor. Totodata, artista Claudia Mandl va expune portretul lui Grigore Vieru; tabloul este executat in maniera „ulei pe panza'' si reflecta nuante ale personalitatii sale poetice, iar Marina Negruta, acompaniata la pian de Nicolae Margineanu, va interpreta un potpuriu de cantece care poarta vibratia sensibilitatii poetului basarabean. Din program nu va lipsi o prezentare de carti cu autograful poetului.

„Nu inchideti cartea'' ne indeamna peste timp, in al sau "Legamiint", Grigore Vieru poetul nascut de ziua indragostitilor si disparut in preajma zilei de nastere a lui Mihai Eminescu, Luceafarul poeziei romanesti, de care s-a simtit permanent legat, in cuget si simtiri: „Frate-mi esti si-mi esti parinte", „Neamule, tu, floarea mea albastra-Eminescu".

Centre Gabrielle-et-Marcel Lapalme se afla la adresa 5350, strada Lafond (intersectie cu strada Masson), Montréal, H1X 2X2.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: