16 ani de la trecerea în nefiinţă a celui dintâi primar de Chişinău

16 februarie 2011
16 ani de la trecerea în nefiinţă a celui dintâi primar de Chişinău

Astăzi se împlinesc 16 ani de la trecerea în nefiinţă a lui Nicolae Costin (07.04.1936 - 16.02.1995), cel dintâi primar al municipiului Chişinău, ales pe cale democratică.

Printre cele mai cunoscute reuşite ale lui Nicolae Costin se numără: reînvierea tradiţiilor naţionale în învăţământ şi cultură, a bibliotecilor publice, reînvierea tradiţiilor legate de sărbătorile creştine, redeschiderea bisericilor din Chişinău, inclusiv a Catedralei „Naşterea Domnului”, instalarea mai multor busturi pe Aleea Clasicilor, redenumirea străzilor şi readucerea limbii române în administraţia locală; readucerea la locul iniţial de amplasare a monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, restaurat; stabilirea legăturilor de colaborare cu principalele oraşe din România, dar şi din alte ţări.

Nicolae Costin este Cetăţean de Onoare al oraşului Botoşani, iar câte o stradă din Iaşi şi Chişinău îi poarta numele.

În octombrie 2010 municipalitatea a lansat un album „Nicolae Costin, Promotor al Renaşterii Naţionale”, care este transmis vizitatorilor capitalei şi delegaţiilor oficiale, considerând ediţia despre fostul primar N. Costin, la fel de reprezentativă ca şi o lucrare despre oraşul Chişinău. Memoria lui Nicolae Costin este înveşnicită şi prin dezvelirea unei plăci comemorative pe bd. Ştefan cel Mare.

sursa: jurnal.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: