Savantul care a dus gloria R. Moldova până la stele, Eugen Grebenicov, vine la Chișinău

15 februarie 2011

La 18 februarie curent cunoscutul savant matematician din Moscova, profesorul Eugen Grebenicov, de origine din Republica Moldova, va participa în calitate de referent oficial la susținerea unei teze de doctor în științe fizico-matematice în cadrul Consiliului științific de profil al Universității de Stat din Moldova, transmite Romanian Global News.

„Competitoarea, Galina Rusu, va prezenta spre discuții specialiștilor din domeniu, lucrarea sa științifică cu tema „Probleme singular perturbate de tip hiperbolic-parabolic" – examen semnificativ în viața ei, care va fi susținut în prezența celebrului savant matematician, sosit expres din metropola rusă la Chișinău. Și prin această participare a unui expert de talie internațională la susținerea unei teze de doctor în R.Moldova se adeverește faptul că în cadrul consiliilor științifice de specialitate sunt respectate tot mai mult exigențele, înaintate de Consiliul Național pentru Acreditare și Atestare, față de calitatea lucrărilor. În acest sens, emoțiile competitorilor sunt mari.

Dar în ajun, pe 17 februarie curent, va trece prin emoții însuși distinsul savant Eugen Grebenicov, membru de onoare al AŞM, care va fi omagiat de comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova, şi în primul rând, de breasla de matematicieni, cu prilejul înmânării Premiului „Academicianul Constantin Sibirschi". Distincția a fost ințiată în 1999 de Organizaţia neguvernamentală „Academicianul Constantin Sibirschi", fondată de membrii familiei mult regretatului savant şi câţiva colaboratori ai Institutului de Matematică şi Informatică al AŞM. Premiul se acordă pentru cele mai remarcabile lucrări în domeniul matematicii şi aplicaţiilor ei.

Eugen Grebenicov a devenit al 11-lea laureat al celei mai înalte distincții a societății matematicienilor din Moldova pentru rezultatele sale excepţionale, înregistrate pe parcursul unei cariere ştiinţifice fulminante de peste 55 de ani. Specialist de talie mondială în domeniul matematicii (teoriei oscilaţiilor neliniare, modelării matematice), a obţinut rezultate fundamentale cu aplicaţii deosebit de importante în mecanica celestă, geodezia cosmică, fizica nucleară, şi, în mod special, în cucerirea cosmosului de către om.

Profesorul Eugen Grebenicov s-a născut la 20 ianuarie 1932 în s. Slobozia Mare, judeţul Ismail. Tatăl său – preot, iar mama – învăţătoare la şcoala primară, i-au cultivat de mic copil dragostea față de oameni şi de carte, pe care le-a păstrat pentru toată viaţa. După absolvirea liceului, Eugen a fost admis la Facultatea Mecanică şi Matematică a renumitei Universităţi „M.V. Lomonosov" din Moscova. Încă din perioada studenţiei, enigma universului l-a atras atât de mult pe viitorul savant, încât el şi-a legat destinul său de matematică şi cosmos. Ca un promițător tânăr cercetător a fost recomandat să continue studiile la doctorantura aceleiaşi prestigioase instituții de învățământ superior.

Teoria ecuaţiilor diferenţiale şi mecanica neliniară, în particular dinamica cosmică, au devenit peocupările esenţiale de cercetare ale tânărului savant: la 25 de ani devine doctor, iar la 35 – doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice. Rezultatele sale ştiinţifice s-au materializat în circa 30 de monografii şi peste 300 de publicații. Eugen Grebenicov a lucrat alături de marii matematicieni sovietici, care au asigurat realizarea zborurilor cosmice. Unul dintre remarcabilele sale rezultate a condus la revoluţionizarea metodei de calcul a orbitelor navelor spaţiale. O contribuţie deosebită a adus savantul și la dezvoltarea tehnicii de calcul performante.

Profesorul Grebenicov a creat o veritabilă şcoală matematică – a crescut şi a educat peste 40 de doctori în ştiinţe, care astăzi lucrează în mai multe state ale lumii. Merită de menţionat faptul că este enorm numărul studenţilor şi tinerilor cercetători din Republica Moldova, pe care pământeanul nostru i-a ajutat, i-a încurajat şi i-a susţinut cu toată ardoarea sufletului său.

Pentru rezultatele excelente, înregistrate în ştiinţă şi aplicaţiile ei, profesorul Grebenicov a fost destins cu Premiul de Stat al URSS în 1973, Premiul Guvernului URSS – în 1983, Premiul „Nikolai Krylov" al Academiei de Ştiinţe din Ucraina – în 1999. Drept omagiu aportului savantului matematician Eugen Grebenicov în ştiinţă, Comitetul Internaţional de Astronomie i-a dat unei planete mici din sitemul solar numele „Grebenicov". De altfel, doar 12 români celebri, printre care Mihai Eminescu, George Enescu, Constantin Brăncuşi, au numele eternizate pe firmamentul bolții cerești. Profesorul Eugen Grebenicov, de asemenea, a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa a patru universităţi, inclusiv a Universității Tehnice a R.Moldova.

Destinul l-a ţinut pe Eugen Grebenicov departe de meleagul natal: a activat întreaga sa viaţa în centrele universitare şi de cercetare din Moscova: Universitatea „Prietenia Popoarelor", Institutul de Fizică Teoretică şi Experimentală al Comitetului de Stat pentru Energia Atomică, Centrul de calcul al Universităţii "M.V. Lomonosov", Institutul pentru Probleme în Cibernetică, Centrul de calcul al Academiei de Ştiinţe a Rusiei ş.a. Dar oriunde n-ar fi lucrat celebrul matematician Eugen Grebenicov ţinea minte şi se mândrea cu originea sa, cu limba română, pe care a învăţat-o de la părinţi și și-a desăvârșit aceste cunoștințe pe parcursul vieții, aflându-se printre străini. A fost mereu unul dintre adepţii activi ai renaşterii naţionale în Republica Moldova.

Ceremonia de omagiere a distinsului matematician, cel care a dus gloria plaiului nostru până la stele, va avea loc pe 17 februarie curent, cu începere de la ora 15.00, în sala de conferințe a Institutului de Matematică și Informatică al AȘM (str. Academiei, 5, et. III, birou 340). În cadrul evenimentului îi va înmânat prof. Eugen Grebenicov Premiul „Constantin Sibirschi".

O corespondenta de la Tatiana Rotaru, Chisinau.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: