Familia Pruncul

23 noiembrie 2010

In istoriografia romaneasca, genealogia familiei Pruncul este coborata la un oarecare boier Pruncul de presupusa origine armeana, care si-ar fi tradus numele din Manuk.

Insusi Ioan Pruncul – un mare latifundiar din Basarabia din secolul trecut – isi explica nobletea ca fiind unul din urmasii vornicului Bucium, care pe la 1590 ar fi stapanit mosia Fauri (la vest de Prut), astfel considerandu-se urmas al unei spite boieresti autohtone.

Despre Ioan (Ion) Pruncul I. P. Liprandi (1790 - 1880) a scris ca acesta a fost un om «foarte intelept si siret, ce stia bine legile».

In 1849 in Lista nobililor basarabeni este inclus un Carl (Scarlat) Pruncul (fiul lui Ion) cu mentiunea «neamul este demonstrat din 1814», «origine basarabeana».

In 1824 Ion Pruncul devine deputat al Consiliului Suprem al Guvernului basarabean. In Basarabia Ion Pruncul a desfasurat o activitate intensa pe scara ierarhica si obsteasca, militand pentru pastrarea autonomiei Basarabiei in cadrul Imperiului Rus si pentru reglementarea activitatilor unor manastiri carora in Basarabia le apartineau mai multe mosii.

In sec. XIX neamul Pruncul detinea un sir de mosii si sate (insusi Ioan Pruncul locuia in Chisinau pe strada care astazi ii poarta numele). Printre ele: Parlita (Ungheni), jumatate din satul Ghidighici din coastele Chisinaului, satul Horodiste (Rezina), satul Mladinesti si jumatate din satul Trifeni (actualul sat Pascani).

Partea mosiei satului Ghidighici, dinspre Chisinau, ii revine lui Ioan Pruncul prin zestrea de casatorie cu Ecaterina, fiica banului Iordache Krupenski, fost si acesta deputat in Consiliul (Sfatul) Suprem al Basarabiei (1818 - 1828). In felul acesta, Pruncul a inceput sa fie denumita partea de mosie din Ghidighici doar dupa casatoria cu Ecaterina Krupenski.

Dintre urmasii lui Ion Pruncul cel mai cunoscut a fost Pavel, care a lasat mostenire cateva productiuni literare si a fost prieten cu scriitorul Constantin Negruzzi.

Se considera ca spita basarabeana a familiei Pruncul pe linie barbateasca s-a stinsc in 1876, odata cu moartea lui Scarlat (Carl) Pruncul.

(Ion Dron)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: