Acum aproape 300 de ani (în 1711) Rusia a încercat să-şi alipească Moldova tot aşa cum a făcut cu Ucraina în 1654. Figura centrală a acelui proiect a fost Dimitrie Cantemir, agent secret al Rusiei încă din anul 1700. Timp de 10 ani D. Cantemir a interacţionat (la Constantinopol) cu diplomatul şi agentul rus Petru A. Tolstoi. Din 1710 D. Cantemir a fost încadrat oficial în serviciul rus de spionaj având drept misiune să afle toate detaliile legate de pregătirile de război cu Rusia, cât şi despre relaţiile imperiului otoman cu ţările europeene. De asemenea, la indicaţia ţarului rus, D. Cantemir dezinforma turcii în privinţa intenţiilor militare ale Rusiei. Pe de altă parte, în schimbul ajutorului financiar necesar pentru obţinerea tronului Moldovei, D. Cantemir a promis ruşilor că dacă va deveni domn al Moldovei, imediat după începerea războiului ruso-turc va deveni aliat al Rusiei…
După 5 luni de domnie în Moldova, la 13 aprilie 1711, Dimitrie Cantemir semnează, cu ţarul rus – Petru I, o înţelegere secretă care declanşa procesul de intrare a Moldovei în componenţa Rusiei.
După ce ruşii au fost înfrânți de turci în Lupta de la Stănilești (18-22 iulie 1711), neputând rămâne în Moldova, Dimitrie Cantemir a emigrat în Rusia cu circa 4000 persoane. A fost cel mai mare exod de până atunci din Moldova…
Împăratul rus le făgădui tuturor fugarilor pământ, pe care în curând îl şi dădu în Ucraina, punând pe toţi moldovenii refugiaţi sub jurisdicţia lui D. Cantemir. Acesta îşi exercita atribuţiile cu atâta asprime, încât mulţi dintre ei hotărâră să revină în Moldova. După câţiva ani, cam jumătate din fugari erau reîntorşi în patrie.
autor: Veaceslav Stăvilă
2 comentarii:
Atunci au plecat şi strămoşii lui Vladimir Putin, boierii moldoveni Putină
hoho)) atunci Putin ar trebuie să ne dea măcar gazul gratis)
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: