Jurnaliștii trag un semnal de alarmă privind situația presei de limba română

20 octombrie 2010

Congresul Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români, aflat la cea de-a doua ediţie, s-a desfăşurat în perioada 14-16 octombrie 2010 la Chişinău, Republica Moldova. Prezentăm problemele identificate în cadrul lucrărilor congresului, citând un comunicat al organizatorilor:

Concluziile rezultate în urma celor trei zile de discuţii impune Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români să avertizeze guvernele din Serbia şi Ucraina că işi rezervă dreptul să protesteze la organismele internaţionale împotriva nerespectării prevederilor legislative cu privire la susţinerea presei scrise de limba română.
De asemenea, FIJR susţine jurnaliştii de limba română din Ungaria în demersurile lor de sancţionare şi eliminare a fenomenului deturnării obiectivelor autoguvernării minorităţii româneşti din Ungaria în scopuri financiare.
FIJR cere Guvernului sârb să asigure tratament nediferenţiat pentru românii de pe Valea Timocului şi cei din Voievodina.
Totodată FIJR susţine elaborarea unui cadru legislativ care să elimine monopolul de pe piaţa de publicitate din Republica Moldova şi să asigure un mediu concurenţial onest în mass-media.
FIJR face un apel colegial pentru ca publicaţiile din România să reflecte problemele cu care se confruntă comunităţile româneşti din ţările vecine.
La eveniment au participat aproximativ 100 de jurnalişti, formatori de opinie, observatori ai fenomenului media, oameni politici şi de cultură din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia şi România. Lucrările congresului s-au bucurat de prezenţa preşedintelui Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, viceprim-ministru pentru reintegrarea teritoriala a Republicii Moldova, Victor Osipov, a primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă şi a secretarului de stat în Guvernul României, Eugen Tomac.
La finalul lucrărilor a avut loc Adunarea Generală a FIJR în cadrul căreia au fost prezentate raportul de activitate 2009-2010, strategia pentru anul următor şi s-a stabilit ca în 2011 ediţia a treia a Congresului să se desfasoare la Cernăuţi, Ucraina. infoprut

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: