Mircea cel Bătrân va avea monument în sectorul Ciocana din Chișinău

18 septembrie 2010

În sectorul Ciocana al capitalei va fi instalată o compoziţie sculpturală dedicată voievodului Mircea cel Bătrân. Guvernul a aprobat decizia la propunerea Ministerului Culturii, în temeiul deciziei Consiliului municipal Chişinău.

Cheltuielile de executare şi instalare a compoziţiei se recomandă a fi acoperite din bugetul local şi din contribuţia donatorilor.

Premierul Filat s-a arătat nemulțumită de faptul ca pe compoziția sculpturală va fi menționat și ”Guvernul Republicii Moldova” întrebându-se retoric: ”Oare chiar avem nevoie de lucruri de genul astă ?”

Mircea cel Bătrân a fost domnitor al Ţării Româneşti. A urcat pe tron după moartea fratelui său Dan, în 1386. A găsit ţara în plin proces de dezvoltare, datorită politicilor înţelepte promovate de înaintaşii săi. A continuat consolidarea economiei, armatei, administraţiei şi bisericii. Rezistenţa îndelungată a oştilor sale în faţa turcilor a câştigat chiar şi admiraţia adversarilor săi. Spre sfârşitul domniei Mircea semnează un tratat de pace cu Imperiul Otoman, care recunoaşte libertatea Valahiei în schimbul unui tribut anual de 3.000 de piese de aur. Domnitorul român a fost obligat să trimită la Constantinopol şi un fiu drept garanţie. Mircea cel Bătrân a murit în 1418 şi a fost înmormântat la mănăstire Cozia într-un sarcofag de piatră. La domnie a urmat fiul său Mihai I.

PS: Să moară de ciudă toți comsomoliștii și antiromânii din sectorul Ciocana.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: