În premieră pentru Basarabia: conferinţă publică dedicată memoriei Căpitanului

14 septembrie 2010
Asociaţia Noua Dreaptă a aniversat luni 13 septembrie 2010, împlinirea a 111 ani de la naşterea fondatorului Mişcării Legionare - Corneliu Zelea Codreanu, prin organizarea unei conferinţe publice în Chişinău.

Gazda evenimentului a fost biblioteca românească Alba- Iulia, în persoana directorului acesteia, d-na Elena Roşca.
Pe lângă cei peste 30 de tineri prezenţi în sală, s-au aflat la masa tinerilor naţionalişti şi oaspeţi de onoare ai serii care au completat succint mesajul expus de membrii Noii Drepte.

Conferinţa a fost deschisă cu rugăciunile începătoare şi în deschidere au vorbit preşedintele Noii Drepte Vitalie Jereghi, magistru în ştiinţe politice şi oaspetele de onoare al conferinţei- d-nul Vlad Pohilă, om emerit, patriot, fire enciclopedică şi bun cunoscător al fenomenului naţionalist român.

Ştefan Bolocan, vicepreşedintele asociaţiei, a prezentat un referat cu tema „Biografia Căpitanului Corneliu Zelea Codreanu”, în cadrul căruia s-au tratat mai multe aspecte ale vieţii celui ce avea să devină liderul Gărzii de Fier.

Camaradul Octavian Racu a rezumat într-o expunere proprie actualitatea ideii şi cauzei elaborate de C.Z.Codreanu şi a încheiat prin a afirma că „Noua Dreaptă tinde să demonstreze că acest ideal nu a fost şi nu este o utopie, ci din contra, reprezintă singura adevărată salvare a naţiunii române”.

Despre publicistica şi opera scrisă a Căpitanului a vorbit foarte convingător Oleg Burcă, tînărul militant enunţînd printre altele că „dacă statul român nu ar fi şi nu ar fi fost atît de antinaţional, încît pe lîngă celelalte să-şi omoare propriii fii, prezentul nostru ar fi cu totul atul”.

În continuarea celor expuse, cei prezenţi în sală au ascultat istoria succintă a proceselor în care a fost atras Şeful Legiunii, raport eloborat şi prezentat de camaradul Ion Tcaci. În cadrul acestei alocuţiuni a fost evocată cu succes personalitatea, liderul, avocatul, omul şi martirul întru Hristos şi Eroul Neamului Corneliu Zelea Codreanu.

Remarcabile intervenţiile şi alocuţiunea domnului V. Pohilă, care ne-a prezentat secvenţe documentate mai puţin cunoscute din viaţa Legiunii şi a Căpitanului, dar care a vorbit şi despre necesitatea unei „rezistenţe spirituale care este mult superioară forţei fizice”, lucru demonstrat de vizionarii secolului trecut- legionarii. „Căpitanul era de o fineţe rară, de o carismă inegalabilă şi a reuşit să dea românilor şi României un suflu nou, o idee care a strîns în jurul ei timp de un deceniu un milion de oameni.”

În încheierea conferinţei au avut cuvîntul d-na S. Strătilă, profesor de limbă şi lit. română la liceul V. Alecsandri, d-na E. Tamazlîcaru, poetă, colaborator la Literatura şi Arta, d-nul V. Cojocaru, preot, d-na E. Roşca, director al bibliotecii Alba-Iulia, care a mulţumit tuturor pentru prezenţă şi în special membrilor Noii Drepte pentru iniţiativă, curaj şi organizare, cît şi alţi oaspeţi ai întrunirii.
Amintim că Noua Dreaptă se află la cea de-a doua conferinţă publică, prima fiind organizată la 17 iunie 2010 în incinta Centrului Internaţional Academic Eminescu, astfel asociaţia dovedindu-şi şi prin aceste acţiuni, aportul benefic la dezvoltarea calităţii cognitive a tineretului românesc cît şi la susţinerea ideii naţionale în Republica Moldova.

sursa: www.http://nouadreapta.md

6 comentarii:

Anonim spunea...

Dar conferinta tinuta de Miscarea National-Crestina Noua Dreapta de ce nu o postati? A fost tot despre Capitan.

Dragoș Galbur spunea...

Nu exista nici-o Miscarea National Crestina Noua Dreapta, exista MNC si exista ND, separat.

Anonim spunea...

http://blog.nouadreapta.org/wp-content/uploads/2010/08/31august2010-REFACUT.jpg

Aici scrie Miscarea National-Crestina Noua Dreapta nu doar MNC.

Anonim spunea...

@ Anonim:
Miscarea National-Crestina si Noua Dreapta din Romania au fuzionat.Gruparea camaradului Vitalie Jereghi a refuzat fuziunea si colaborarea cu MNC si a parasit organizatia centrala.Nu veau sa comentez in plus, dar dupa parerea mea aceasta a fost in detrimentul cauzei romanismului in Basarabia.
O zi buna tuturor.

Anonim spunea...

@Anonim: Stiu asta deja, iar acum MNC se numeste Miscarea National-Crestina Noua Dreapta. Vitalie si micul sau grup au plecat din niste motive tampite parerea mea, am urmarit de mult timp pe net ce se intampla cu ND. pana la urma aveau ceva cu MNC, desi e o tampenie ca au aceiasi ideologie si aceleasi obiective. Insa nu inteleg de ce isi mai spun tot ND daca spun ca s-au desprins de ND. Parca ar vrea sa fure numele sa le faca celorlalti un rau.

Anonim spunea...

@ Anonim de la 13:54
Nu "parca" ci sigur asta a fost intentia.Un gest urat, regretabil, desigur, indiferent de motive.Dar poate vor reveni la sentimente mai bune.Decizia le apartine.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: