Comentarii, Viata Basarabiei, octombrie 1932

19 septembrie 2010
Informatie atentionata de revista Viata Basarabiei, octombrie 1932:

“Etnografia a luat o mare dezvoltare, dupa razboi, in Rusia Sovietica. Inca din timpul Revolutiei din 1917, Academia de stiinte din Moscova a constituit o Comisie de studii asupra compozitiei etnice a Rusiei Sovietice si a tarilor inconjuratoare. (Komissia po Izuceniiu Plemennogo Sostava Naseleniia S.S.S.R., i sopredelnah stran; prescurt: K.I.P.S.) Rezultatul cercetarii acestei K.I.P.S. formeaza o serie de Truda Komissii po Izucenii... consacrate tuturor popoarelor ce locuiesc in Rusia Sovietica.

Basarabia, socotita de rusi ca “fiind ocupata provizoriu de romani” a fost studiata de Academicianul L.S. Berg: Naselenie Bessarabii, etnograficeskii sostav i cislenosti (Populatia Basarabiei: numarul si compozitia etnica) No. 6 Petrograd, 1923. Dealtfel si in alte studii si cercetari ce privesc Rusia intreaga sau cea apuseana, Basarabia figureaza printre provinciile sovietice. Astfel, Biblioteca nationala a Ucrainei, a editat o foarte utila opera bibliografica asupra studiilor regionale, compusa de F. Maksumenco: Materijali do craeznavcioi bibliografii Ucraina (Material bibliografic de cunoastere a Ucrainei) 1847-1929, Kiib, 1930, XX, 264 pp. Acest material bibliografic e privitor la Ucraina, Tarile Donului, Crimeia si Basarabia.

A. Baranicov, in Ob izucenii tigan S.S.S.R. (Despre studiul tiganilor, S.S.S.R.) publicat in Izvestia Academii Nauc, S.S.S.R. No. 5 si No. 6, Leningrad, 1930, se ocupa si de tiganii din Basarabia (pag. 384-387), citeaza lucrarile aparute in ruseste despre tiganii din Basarabia. In statistica tiganilor din intreaga Rusie, sunt trecuti si tiganii din Basarabia. (…)

(Este pastrat limbajul textului din revista Viata Basarabiei, octombrie, 1932)


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: