PCRM – formaţiunea care militează împotriva independenţei Republicii Moldova?

2 august 2010
Este pentru prima dată, în ultimii 20 de ani, când comuniştii de la Chişinău şi-au amintit de formarea a „Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti” (RSSM) la 2 august 1940, oferindu-i acestui moment istoric alură de „politogeneză”. Din nou, PCRM încearcă crearea unor mituri politice, care ar justifica existenţa sa în calitate de formaţiune politică şi reneagă existenţa Republicii Moldova ca stat.

Un amănunt straniu este şi faptul că RSSM a fost unica republică formată printr-o lege adoptată de Sovietul Suprem, organul legislativ de la Moscova. Constituţia URSS nu prevedea formarea unor state noi pe teritoriul său, ci aderarea a unor deja existente. De jure, RSSM nu era expresia „voinţei poporului”, ci expresia unei legi adoptate de către un stat străin într-un regim de ocupaţie militară. Hazliu este faptul că în nici un text sovietic, nu găsim expresia „aderarea RSSM la URSS”, ci „unirea Basarabiei cu URSS”. În acest fel, teritoriul nostru intră în componenţa URSS nu în calitate de republică existentă, ci în calitate de teritoriu ocupat, fără nici un fel atribuţii de stat.

Comuniştii ignoră faptul că unicul act care consemnează înfiinţarea Republicii Moldova, este Declaraţia de Independenţă, adoptarea căreia vine în contradicţie cu actul din 2 august 1940.

Momentul din 27 august 1991 nu a fost doar un act de constituire a unui nou stat, ci şi negarea regimului de ocupaţie străină din 1940. Aceste lucruri se prevăd foarte clar în Declaraţia de Independenţă, pe care activiştii comunişti se lenevesc să citească.

Iată un fragment din declaraţie:

SUBLINIIND că fără consultarea populaţiei din Basarabia, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa, ocupate prin forţă la 18 iunie 1940, precum şi a celei din RASS Moldovenească (Transnistria), formată la 12 octombrie 1924, Sovietul Suprem al URSS, încălcând chiar prerogativele sale constituţionale; a adoptat la 2 august 1940 „Legea URSS cu privire la formarea RSS Moldoveneşti unionale”, iar Prezidiul său a emis la 4 noiembrie 1940 „Decretul cu privire la stabilirea graniţei între RSS Ucraineană şi RSS Moldovenească”, acte normative prin care s-a încercat, în absenţa oricărui temei juridic real, justificarea dezmembrării acestor teritorii şi apartenenţa noii republici la URSS;

Dacă PCRM ignoră documentul care a dat naştere acestui stat, fiind un act, fiind mai presus de actuala Constituţie, apare întrebarea firească dacă mai poate fi numit acest partid „prostatalist”, şi „promoldovenesc”, sau este o formaţiune care militează pentru lichidarea statului, pentru independenţa căruia au murit mii de oameni în 1992? Ar fi timpul ca negarea textului a actului de naştere a Republicii Moldova să fie pedepsită penal, iar formaţiunile care nu recunosc integral textul declaraţiei să fie scoase în afara legii.

sursa: http://octavianracu.wordpress.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: