Cine este de vină că ex-directorul serviciilor secrete foloseşte Biserica în scopuri electorale? Desigur clasa politică de ieri şi de azi. Biserica Ortodoxă a fost prea mult ignorată de liderii politici pentru aşi permite luxul de a sta departe de jocurile politice.
PCRM a privit instituţia eclesiastică ca orice aparat birocratic, care poate fi utilizat inclusiv şi în campaniile electorale, liberalii s-au grăbit să pozeze alături de mitropolitul Vladimir de sărbătorile religioase, chiar dacă anterior au scuipat şi înjurat Biserica. Restul caută mai mult sprijin în exteriorul ţării decât în rândul maselor populare şi al Bisericii, neînţelegând că puterea politică durabilă poate fi construită doar dacă există o susţinere puternică în interiorul ţării, mai exact din partea maselor populare şi din partea instituţiilor cu cea mai înaltă credibilitate: armata şi Biserică. De ce în prezent nu există nici o personalitate politică care şi-ar construi mesajul politic pe susţinerea acestor instituţii?
Aşa cum acest segment a rămas gol, era şi firesc ca cineva să încerce să-l ocupe. Proiectul Pasat este o încercare de a exploata prăpastia imensă între cei care pretind a reprezenta poporul şi Biserica.
Obiecţiile celorlalţi politicieni faţă de fostul director SIS rămân a fi nejustificate, deoarece nimeni dintre ei nici nu a încercat să întindă mâna lui ÎPS Vladimir, ci au lătrat şi au scuipat cu venin. Unii continuă şi astăzi această ocupaţie ingrată (nu am să arăt cu degetul).
Da, Mitropolia noastră este subordonată Patriarhiei ruse, dar cine este vinovat de această situaţie? Oare nu politicienii de la Chişinău care au lăsat Mitropolia de izbelişte, fără să-i acorde o susţinere politică necesară? Nu trebuie să uităm că totuşi Mitropolia Moldovei nu este o structură rusească în Republica Moldova, ci doar o structură românească subordonată Moscovei, aşa cum este cazul şi republicii în care trăim.
6 comentarii:
Biserica nu are de ce să se arunce în praţele nu ştiu cărui politician pentru că acesta a făcut ceva pentru ea, în primul rînd dacă cineva face un bine îl face şi nu aşteaptă ca biserica să-l suţină pentru binele făcut ei. Biserica nu are ce căuta în jocurile politice!!! Mîna de pe biserică!
Dl. Racu,
Ce-i al Ceasar-ului, dati-i Ceasar-ului...
Ce are Biserica cu politica?
Nu este Biserica "in afara" statului?
Dl. Racu,
Ce-i al Ceasar-ului, dati-i Ceasar-ului....
Ce are Biserica cu politica?
Nu este Biserica "in afara" Statului?
Dl. Racu,
Thumbs down, totusi, thumbs down.
Triplu thumbs down.
Dezgustator e ca descrieti Biserica ca o curva, really - in bratele carui "binefacator" sa se mai arunce ea.....
Articolul - e sub orice standard jurnalistic. Lipsa de coerenta in expunerea subiectului.
Vorbiti despre doua institutii armata si biserica carora ar trebui sa se adreseze partidele/o putere X, sa zicem. Descrieti "experientele" politice ale Bisericii RM. Apoi la finele "articolului" sariti la subordonarea ecleziastica a Bisericii RM. Ce ati dorit sa adresati in realitate? Care Va sunt concluziile?
Tineti tarata separat de malai, Va rog.
@ admin: Sorry, de mesaj duplicat above.
1. Biserica nu este in afara statului, ci a fost, este si va fi o parte a statului.
2. Biserica Ortodoxa nu trebuie egalata cu papalitatea. Biserica trebuie sa se afle in relatie cu puterea laica si impreuna cu aceasta sa participe la viata statului. Problema este ca puterea laica a monopolizat ideologic politica de stat si a marginalizar Biserica. Pentru a iesi din umbra, este firesc ca Biserica sa foloseasca anumite oportunitati.
3. Ce are Biserica cu politica? De cand politica este un monopol al mafiotilor si hotilor de buzunare?
Dl Racu,
Totusi sunteti confuz pentru noi, publicul.
La intrebarea ce are Biserica cu politica - raspundeti prin intrebarea de cand politica este monopolul mafiotilor...
Polemica ca peste tot in RM...
(Dar sunt posibile doua interpretari ale platformei articolului scris - fie ca este vorba de o influienta doar a Biserisii, sau este vorba despre platforma biserica-stat deja intalnita in istoria Romaniei pana si in timpul razboiului. Si este posibil ca atunci s-a gresit odata deja... Dar nu e discutie de blog de sigur.)
In tot cazul - fiti mai structurat in articole si raspunsuri, independent de platforma biserica-stat pe care va fondati. )
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: