Studentul basarabean "costă" dublu faţă de cel român

13 mai 2010
Alocaţia bugetară per student în România este în acest moment în jurul sumei de 3.000 de RON (11 400 lei moldovenești) pe an. Pentru basarabenii, care studiază în România, suma se dublează, scrie Adevărul.
Publicația scrie că profesorii spun însă că merită să se cheltuie aceşti bani pentru promovarea românismului în Basarabia. În plus, creşterea numărului de studenţi basarabeni şcolarizaţi pe banii româneşti ar putea aduce beneficii şi bazei materiale a Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi. Odată reactivată, facultatea va avea din nou foarte mulţi studenţi. „Propunerile noastre sunt pentru 360 de studenţi moldoveni şi ucraineni la licenţă şi 100-120 de locuri pentru masteranzi", spune prof. Iulian Bîrsan, prorector cu strategia universitară şi relaţia cu Republica Moldova şi Ucraina.

„Păi, ducem acolo românismul. Este bine să avem dincolo de Prut oameni bine pregătiţi. Ne pot ajuta oricând şi pe noi, dar în primul rând vor ridica nivelul de trai al ţării lor, în perspectiva aderării la Uniunea Europeană", spune rectorul Universităţii Dunărea de Jos, Viorel Mânzu.

„Îi învăţăm istoria noastră! Dar mai mult, îi ajutăm cu specializări pe care ei nu le au. La Chişinău este o singură universitate tehnică, iar la Cahul au doar specializări legate de exploatarea portuară. Noi le ducem inginerie şi alte specializări de care chiar au nevoie", spune la rândul lui Iulian Bîrsan, citat de Adevărul.

Acordul dintre România şi Moldova prevede suplimentarea numarului de locuri bugetate pentru tinerii de peste Prut. De la 2.100 câţi sunt în prezent în România, la aproximativ 5.000. Adică ceva mai mult decât dublu. Locurile sunt împărţite pe învăţământ preuniversitar, universitar şi post-universitar. La Galaţi studiază acum aproape 600 de studenţi din Republica Moldova, dintre care cei mai mulţi sunt la licenţă. Facultăţile preferate de ei sunt literele, teologia, dreptul şi ştiinţele economice.

Sursa: UNIMEDIA, cu referință la Adevărul

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: