Miliţienii transnistreni au vegheat şcolile cu predare în limba română să nu fie arborat tricolorul

7 septembrie 2012

Şi în acest an, festivitatea de începere a anului şcolar s-a dovedit o adevărată aventură pentru elevii şi profesorii instituţiilor de învăţământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Pe lângă faptul că au fost avertizaţi din timp să nu arboreze drapelul Republicii Moldova şi să nu intoneze imnul „Limba Noastră”, la festivitatea de deschidere a anului de studiu, elevii şi profesorii acestor şcoli au fost tot timpul în vizorul miliţienilor transnistreni.

„Am învăţat să-i ignorăm şi ne facem datoria aşa cum ştim mai bine”

Constantin Sucitu, directorul gimnaziului din Corjova, se află în fruntea instituţiei de mai bine de zece ani. În acest timp, a reuşit să ţină piept mai multor piedici venite din parte administraţiei separatiste. În fiecare an, la 1 septembrie şi 31 mai, elevii şi profesorii gimnaziului trec printr-o grea încercare. De mai multe ori, miliţia le-a dat jos tricolorul arborat la festivitate şi îi obliga să nu difuzeze imnul, iar energia electrică le era deconectată.

Nici anul acesta nu a fost o excepţie, însă, spune Constantin Sucitu, a învăţat să-i ignore şi continuă să îşi facă datoria aşa cum ştie mai bine. „Am pregătit din timp un generator pentru a continua festivitatea în cazul în care ne deconectează energia electrică. Nu am arborat tricolorul, însă elevii noştri au avut câte un tricolor mic în mâini şi au intonat imnul cu vocea. „Dacă casetofonul îl pot închide prin mijloacele lor, gurile copiilor nu le pot închide. Ce pot să ne facă?”, mărturiseşte directorul gimnaziului.

Şi anul acesta în preajma gimnaziului mai mulţi miliţieni monitorizau evenimentul, iar trei dintre ei au intrat şi pe teritoriul gimnaziului. „Totuşi, anul acesta am fost mai curajoşi. Spre sfârşitul festivităţii, în curtea liceului nostru a răsunat imnul şi în boxe. Am riscat. Oricum evenimentul era pe sfârşite, nu puteau să ne strice sărbătoarea, aşa cum au făcut-o de atâtea ori”, a adăugat Constantin Sucitu.

„Am intonat imnul în sălile de studiu, să nu ne audă”

Pentru elevii gimnaziului din satul Roghi, raionul Dubăsari începutul anului şcolar a fost şi mai trist. Anul trecut, profesorul de educaţie muzicală a interpretat imnul Republicii Moldova împreună cu copii. „N-am păţit nimic atunci, dar profesoara şi eu am fost avertizată, chiar ameninţată să nu se mai repete”, spune Nadejda Ghidirim, directorul gimnaziului din Roghi.

Anul acesta, miliţienii au avut „grijă” să nu se repete precedentul. „Am fost avertizată şi eu, şi profesoara de educaţie muzicală, şi profesorul care avea grijă de sonorizare. Miliţienii au stat lângă noi pe tot parcursul festivităţii şi au urmărit fiecare mişcare a noastră. Ne-au convins să ne resemnăm şi reprezentanţii Direcţiei Raionale de Învăţământ care ne-au spus franc în faţă: „De ce vă puneţi viaţa în pericol?””, a precizat Nadejda Ghidirim.

Totuşi, elevii au avut ocazia să intoneze imnul în sălile de clasă, acolo unde a avut loc şi prima oră din acest an de studiu, închinată soţilor Teodorovici. „Mi-am cerut scuze de la elevii noştri că nu le-am putut oferi o festivitate omenească şi am intonat imnul fiecare în sala sa de studiu, să nu ne audă miliţienii”, a adăugat cu emoţie directorului gimnaziului.

“Continuă violarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”

În legătură cu această situaţie, Asociaţia “Promo-LEX” a lansat un semnal de alarmă. “Odată cu începutul anului de învăţământ, problemele elevilor şi profesorilor din regiune au reapărut, iar libera circulaţie nu este asigurată acestor categorii de persoane, sediile nu au fost retrocedate şi persecuţiile la adresa administraţiilor şcolare continuă. Suntem în continuare îngrijoraţi de situația din Zona de Securitate, unde continuă violarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, susţin reprezentanţii Promo-LEX.

sursa: moldova.org

3 comentarii:

Unknown spunea...

Isi bat joc de copii. Nimenu nu are dreptul sa iti interzica dragostea de tara. Sunt bucuros ca am fost nascut si crescut mai aproape de Prut si nu am avut parte de restriste din partea nimanui, dar nici nu cred ca cineva ar fi fost in stare sa im smulga din inima mandria de a ma naste roman!

Unknown spunea...

niste ordinari/.....ar trebui sa apara unul sa ii scoata afara din tara pe toti ordinarii rusi... cum ar veni un strain in casa ta si sa iti impuna reguli...deci...este inadmisibil asa ceva...

Anonim spunea...

nimic nou sub stele, lumea isi aminteste de noi doar la 1 septembrie :( poate se gaseste vreun "curajos" si vine sa stea o saptamina cot la cot si vedem ce si cum scrie dupa aia, bineinteles daca are suficient talent sa transmita adeveratele emotii traite. welcome!!!! asteptam!!! spatiu de trai oferim!!!olesea roibu

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: