Valentine's Day, o afacere de zeci de miliarde de dolari

13 februarie 2012

Oamenii spun că banii nu pot cumpăra dragostea. Însă tot oamenii vor cheltui, mâine, zeci de miliarde de dolari pentru a sărbători Valentine's Day. Cei mai entuziasmaţi sunt, de departe, americanii, care vor cheltui 17,6 miliarde de dolari. Aproape patru miliarde de dolari vor merge doar pe cinele romatice, iar mai bine de trei miliarde pe bijuterii.
Sume la fel de importante cheltuiesc şi europenii şi, mai nou, şi asiaticii. În spatele acestei "afaceri" înfloritoare stau o puternică industrie de advertising, cultura modernă şi, bineînţeles, căutarea permanentă a dragostei. Sentimente nobile sau nu, operatorii din industria horeca (hotel-restaurant-catering), bijutierii, producătorii de dulciuri şi de jucării de pluş, florarii  şi casele de modă au toate motivele pentru a sărbători cum se cuvine Ziua Îndrăgostiţilor. 

În SUA, această sărbătoare este depăşită în cheltuieli doar de Ziua Recunoştinţei (30,5 miliarde de dolari) şi, evident, Crăciun (135 de miliarde de dolari), potrivit datelor IBISWorld. 

Cheltuielile medii ale americanilor pentru Valentine's Day în ultimii şase ani. INFOGRAFIE: Monetate

În 2011, Valentine's Day "la ea acasă", în SUA, a arătat cam aşa: 

- 17 miliarde de dolari cheltuiţi în total
- 1,7 miliarde de dolari cheltuiţi pe flori
- 3,4 miliarde de dolari pe cinele la restaurant
- 3,5 miliarde de dolari pe bijuterii
- un bărbat a cheltuit, în medie, 112,65 dolari
- o femeie a cheltuit, în medie, 51,56 dolari
- cei care au cheltuit cele mai mari sume au vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani
- cheltuielile scad drastic pentru cei cu vârste de peste 35 de ani
- o duzină de trandafiri a costat s-a scumpit de la 59 la 80 de dolari
- 196 de milioane de trandafiri sunt cultivaţi anual doar pentru Valentine's Day
- 71% dintre florile vândute de Ziua Îndrăgostiţilor sunt trandafiri
- 25% din vânzările anuale de flori au loc de Valentine's Day

Câte persoane sărbătoresc Ziua Îndrăgostiţilor, pe grupe de vârstă. INFOGRAFIE: Monetate

În ultimii cinci ani, cheltuielile făcute de americani de Valentine's Day au crescut cu 5%, înregistrând scăderi anuale de până la 15% în timpul recesiunii. Anul acesta, suma pe care o persoană o va cheltui va creşte la 126,03%, cu 23% mai mare faţă de nivelul-minin înregistrat în 2009, la apogeul crizei economice, şi cu 8,5% mai mare faţă de anul trecut.  

Anul acesta, sumele alocate pentru ieşirile la restaurant cu această ocazie vor creşte de la 3,36 miliarde de dolari la aproape 3,6 miliarde, potrivit datelor Federaţiei Naţionale a Retailerilor din SUA. În medie, meniurile speciale oferite de restaurante au preţuri cuprinse între 100 şi 200 de dolari.

Anul acesta, patronii de restaurante au de două ori mai multe motive să-şi frece mâinile a profit.
"Faptul că Valentine's Day pică anul acesta într-o zi de marţi înseamnă că vom observa două vârfuri în rezervările la restaurante. Aproape 30% dintre americani vor alege să iasă în oraş şi să facă ceva deosebit şi pe 11 februarie, iar marţi probabil că se vor mulţumi cu o cină romantică", explică Caroline Potter, director pentru rezervări al lanţului de restaurante OpenTable.
Diferenţe uriaşe între sumele cheltuite de bărbaţi şi cele cheltuite de femei. IFOGRAFIE: Monetate

Nici britanicii nu se lasă mai prejos. Anul acesta, vor cheltui 880 de milioane de lire sterline (1,4 miliarde de dolari) pentru a celebra Ziua Îndrăgostiţilor.

Din această sumă, 611 milioane de lire (973 milioane de dolari) vor fi cheltuite de bărbaţi pentru "jumătăţile" lor, potrivit unui studiu comandat de lanţul hotelier Travelodge. Astfel, aceştia au alocat 39,99 de lire (60 de dolari) pentru această sărbătoare, cu 4,41 lire (şapte dolari) mai mult faţă de anul trecut.

În medie, britanicele vor cumpăra cadouri în valoare de 20 de lire (31,5 dolari), cu două lire (3,1 dolari) mai puţin faţă de anul trecut.

Iar marile companii se pregătesc intens pentru a se asigura că nu pierd nici măcar un dolar. Compania  Thorntons, care produce ciocolată, va fabrica cu un miliard de ciocolate mai mult doar pentru Valentine's Day. Anual, producătorul de dulciuri prelucrează 33.000 tone de ciocolată şi caramel. 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: