Guvernul a instituit Comisia Naţională pentru Funcţionarea Limbilor

12 ianuarie 2012
Guvernul a creat, astăzi, Comisia Naţională pentru Funcţionarea Limbilor, care a fost abilitată cu verificarea respectării legislaţiei lingvistice în toate domeniile publice, transmite MOLDPRES.

Gheorghe Duca, preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), a menţionat, în şedinţă, că această comisie va avea obligaţia de a monitoriza realizarea legislaţiei lingvistice, de a examina calitatea limbajului public şi a limbajului utilizat în instituţiile de învăţămînt, precum şi de a informa Guvernul şi alte autorităţi despre cazurile în care este încălcată legislaţia lingvistică.

În nota informativă ataşată la hotărîre, conducerea AŞM argumentează necesitatea creării comisiei prin faptul că, în prezent, se constată un evident regres în politica lingvistică, iar pentru a redresa situaţia în ţară se impun luarea unor măsuri de urgenţă. Printre aceste măsuri se numără elaborarea unui program de stat în problema aplicării noii legislaţii lingvistice, examinarea problemei ce ţine de atestarea deputaţilor, a funcţionarilor publici, a managerilor de instituţii şi de întreprinderi în privinţa cunoaşterii limbii române, dar şi reînfiinţarea Departamentului pentru Funcţionarea Limbilor ce va avea misiunea de a monitoriza modul de funcţionare a limbii române şi a limbilor etniilor minoritare din ţară.

Comisia nou-formată va avea 22 de membri, printre care filologi, istorici, jurişti etc. şi va fi condusă de viceprim-ministrul Mihai Moldovanu, notează MOLDPRES.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: