Serghei Lavrov despre Transnistria : ”Nu avem ce face acolo şi aceste muniţii nu au ce căuta acolo”

23 noiembrie 2011
”Sunt gata să jur pe Biblie, Koran sau o altă carte”sfântă”, că Federaţia Rusă a respectat ”până la ultima virgulă” toate angajamentele asumate la Summit-ul de Istanbul din 1999”, a declarat marți, 22 noiembrie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la o întâlnire cu studenţii de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM).

Tratatul despre armamentele convenţionale în Europa semnat la Istanbul include o parte componentă ce prevede retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova. Acea parte este cunoscută sub denumirea ”Acordurile de la Istanbul” din 1999.

”Prezenţa pacificatorilor ruşi şi a contigentului redus de militari, care păzesc arsenalul enorm de armament și armament din regiunea transnistreană nu are nicio legătură cu acordul de la Istanbul”, a menționat Serghei Lavrov. Potrivit oficialului rus, ”după înregistarea unor progrese în soluţionarea problemei transnistrene, aceste stocuri de armament vor fi lichidate, iar militarii ruși nu vor mai avea ce să păzească” .

”Mai mult de jumătate din armamentul stocat acolo a fost evacuat în 2003. După ce a eşuat semnarea acelui document (n:n.Memorandumul Kozak), retragerea armamentului şi a muniţiilor a fost suspendată, întrucât administraţia din regiune a creat bariere şi impedimente pentru aceste acțiuni”, a relatat Serghei Lavrov.

Șeful Diplomației ruse a subliniat că ”imediat se va ajunge la un compromis în soluţionarea problemei transnistrene, Federația Rusă va continua retragerea muniţiilor”. ”Noi nu avem ce face acolo şi aceste muniţii nu au ce căuta acolo”, a declarat Serghei Lavrov, care a adăugat că țara sa este ”îngrijorată de faptul că acest armament să nu ajungă în mâini străine sau să nu explodeze”.

ARENA precizează că ministrul de Externe din Federația Rusă a efectuat o viyită de lucru marți,22 noiembrie, la Chișinău, la invitația vicepremierului Iurie Leancă, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

sursa: arena.md

4 comentarii:

1acolo spunea...

Russia go home ! Toti rusii din Transnistria sa se duca in Rusia mama :-t

Anonim spunea...

Bravo Dom'le ! Sa stiti ca rusii au avut, la handbal, un portar exceptional, tot Lavrov il chema ; imi placea cand ii batea pe suedeji, para asta loviturile unora ca Lovgren sau Stafan Olsson, de ramaneau aia speriati ! Eu vreau sa prind MOLDOVA 1 si PRO TV CHISINAU pe DIGI... Cel mai grozav ar fi sa gasesc o alternativa la CEL MAI BUN SITE ROMANESC si vorbesc foarte serios acum : CHISINAU FORUM,pacat ca s-a inchis... Respect Basarabia, respect Chirtoaca, aveti grija, ca va batjocoreste acum mafiotul vantu, Escroc al securitatii din Romania ! O iubesc pe Alexandrina Hristov, Doamne ce voce frumoasa areee...

Anonim spunea...

si mie-mi place mult Basarabia ...de multe ori ma trezesc dimineata la 5.20 sa prind MESAGERUL in reluare pe TVR 2 sa vad ce mai fac fratii mei de peste PRUT.!!!
As dori sa vad si eu un program din RM in Romania

Aneta spunea...

aceasta "republica" transnistreana e super-stat, nu alta. a impiedicat o Federatie Rusa, intinsa pe doua parti ale lumii, sa isi retraga cea mai mare baza militara din Europa.
si stau "sarmanii" militari rusi si pazesc armamentul de frica agresorului transnistrean. asta reiese din cuvintele tovarasului Lavrov.
ce rar ii vezi pe rusi sa se victimizeze public...

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: