Filat cu Smirnov, o întâlnire degeaba

23 noiembrie 2011
foto: Eugen Luchianiuc

După aproape trei ore de discuții, premierul Vlad Filat și liderul separatist prurus de la Tiraspol, Igor Smirnov, au declarat că întâlnirea a fost una necesară și utilă. Mai mult, a fost semnată și o declarație privind reluarea negocierilor în format 5+2, care vor demara la Vilnius, la 30 noiembrie, scrie jurnal.md, preluat de Romanian Global News.

Deși atât Filat, cât și Smirnov afirmă că întâlnirea a fost una bună, ambii au strecurat în discursuri și vorbe nu tocmai de apreciere. În timp ce Filat afirmă că Smirnov „nu este un interlocutor prea comod”, liderul separatist ține una și bună - va opta și în continuare pentru independența Transnistriei „pentru că asta vrea poporul transnistrean”.

Totuși Smirnov l-a lăudat pe Filat. „Sunt oameni care fac și oameni care dau sfaturi. Vladimir Filat face”, a spus Smirnov.

Printre concluziile la care s-a ajuns în urma întrevederii, Vlad Filat a menționat faptul că urmează să fie creat un grup de lucru privind activitatea organelor de ocrotire a normelor de drept și că urmează să se lucreze intensiv pentru reluarea convorbirilor telefonice fixe.

Vlad Filat a mai menţionat că procesele electorale nu trebuie să blocheze negocierile. „Noi nu recunoaştem alegerile din regiunea transnistreană, dar vom negocia cu reprezentantul de la Tiraspol pentru a solutiona definitiv problemele existente”, a spus Filat.

Întrevederea s-a desfăşurat în oficiul OSCE din oraşul Bender. La întâlnire a participat şi Philip REMLER, şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Eugen Carpov, vicepremier pentru reintegrarea ţării, Octavian Calmâc, viceministrul Economiei, Iurie Cheptănaru, viceministrul Afacerilor Interne, şi Corneliu Trofăilă, vicedirector al Serviciului Vamal.


Vedeți mai jos declarația comună, semnată de Vlad Filat și Igor Smirnov:

DECLARAŢIE COMUNĂ

La 21 noiembrie 2011, în oraşul Bender, la sediul Misiunii OSCE a avut loc o întîlnire a delegaţiilor conduse de Prim-ministrul Republicii Moldova V. Filat şi liderul de la Tiraspol I. Smirnov. În contextul deciziei luate la Moscova, la 22 septembrie curent, privind reluarea oficială a activităţii „Conferinţei permanente pentru problemele politice în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană” în formatul „5+2”, au fost discutate planurile de organizare a procesului de negocieri pe termen scurt, precum şi alte probleme care prezintă interes. În cadrul întîlnirii s-a ajuns la următoarele înţelegeri:

1. Prima întîlnire oficială a „Conferinţei permanente...” în formatul „5+2” se va desfăşura la Vilnius în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie curent, iar activitatea ulterioară a acesteia se va desfăşura pe baze regulate, negocierile fiind purtate în mod constructiv şi consecvent.

2. Exprimîndu-şi îngrijorarea în legătură cu înrăutăţirea, în ultima perioadă, a situaţiei din Zona de Securitate, părţile au confirmat disponibilitatea de a reglementa situaţia creată în strictă corespundere cu documentele existente şi deciziile Comisiei Unificate de Control. În continuare părţile se vor abţine de la orice acţiuni capabile să destabilizeze situaţia în Zona de Securitate şi vor contribui la eliminarea barierelor existente în calea circulaţiei libere a persoanelor, a mărfurilor şi a serviciilor.

3. Va continua activitatea privind reluarea în măsură deplină a transportului feroviar de pasageri şi mărfuri, fiind salutată consultanţa oferită de Misiunea EUBAM. În acest context nu se exclude posibilitatea de a crea grupuri de experţi (grupuri de lucru) privind problemele vamale.

4. Evidenţiind necesitatea restabilirii canalelor de legătură între cele două maluri ale Nistrului, se vor organiza întîlniri la nivel de experţi pentru elaborarea propunerilor privind soluţionarea problemelor în sfera legăturii telefonice (staţionare şi mobile) şi poştale, precum şi privind utilizarea frecvenţelor radio.

5. Va fi impulsionată activitatea grupurilor de experţi (grupurilor de lucru) privind măsurile de consolidare a încrederii şi dezvoltarea relaţiilor reciproce în baza Regulamentului aprobat la 9 septembrie 2011 în cadrul întîlnirii din oraşul Bad Reichenhall (Germania). Va fi examinată oportunitatea creării de noi grupuri de experţi (grupuri de lucru).

6. În scopul asigurării luptei cu criminalitatea şi infracţionalitatea, vor fi stabilite relaţii constructive între organele de drept, inclusiv în cadrul grupurilor de experţi (grupurilor de lucru) privind problemele activităţii de asigurare a ordinii de drept.

7. Confirmînd importanţa acţiunilor de consolidare a încrederii şi de dezvoltare a relaţiilor reciproce, va continua activitatea în cadrul grupurilor de experţi (grupurilor de lucru) privind problemele economice, concentrînd atenţia, la această etapă, asupra anumitor aspecte din domeniul statisticii, metodologiei macroeconomice, precum şi asupra posibilităţii de utilizare a preferinţelor în cadrul diverselor regimuri de comerţ liber.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: