Kiev: Mii de naționaliști au mărșăluit în memoria Armatei Insurgente Ucrainiene

15 octombrie 2011


Mii de persoane, membri si simpatizanti ai mai multor organizatii si partide patriotice, s-au strans in centrul Kievului pentru a marca infiintarea Armatei Insurgente Ucrainiene (UPA), care a luptat in timpul celui de al doilea razboi mondial atat impotriva germanilor cat si impotriva sovieticilor.
Pentru a preintampina violentele de strada, care in anii precedenti au izbucnit intre nationalisti si comunistii rusofoni, aproximativ 2.000 de politisti au fost prezenti vineri pe strazile capitalei.
Peste 8.000 de activisti de toate varstele ai partidului radical Libertate – Uniunea tuturor ucrainienilor, dar si ai Congresului Nationalistilor Ucrainieni si ai Adunarii Nationale Ucrainiene  de Autoaparare, au pornit in mars pentru a omagia memoria luptatorilor pentru independenta. Multimea a fluturat zeci de steaguri nationale si s-au scandat mai multe lozinci nationaliste si antiguvernamentale.
A fost afisat si un portret imens al lui Stepan Bandera, fostul lider al Organizatiei Nationalistilor Ucrainieni (OUN), care a luptat impotriva germanilor si polonezilor, dar mai ales impotriva rusilor. Bandera a fost si initiatorul proclamarii statului independent ucrainean la Lviv, pe 30 iunie 1941. Acest proiect nu a fost sustinut de autoritatile germane, Bandera fiind arestat, alaturi de alti nationalisti ucrainieni. A fost eliberat in 1944, pentru a mobiliza masele impotriva Armatei Rosii care avansa periculos. Stepan Bandera a fost otravit de un agent KGB in Germania de Vest, in 1959.
Deasemenea astazi a fost omagiat si Roman Shukhеvych, fostul lider al  Armatei Insurgente Ucrainiene, care a murit in lupta cu o unitate a fortelor speciale comuniste, in apropiere de orasul Lviv, in 1950. Sursa:FrontPress.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: