Unirea Republicii Moldova cu România - un proiect posibil

11 august 2011


"Unirea Republicii Moldova cu România este un proiect real pentru o perioadă de lungă durată, dar la moment există puţine condiţii pentru o eventuală unire". Această opine a fost împărtăşită de mai mulţi analişti politici de la Chişinău după ce deputatul Dumei de Stat din Rusia, Serghei Markov a declarat ieri, că proiectul de anexare a RM la România există, este pus în aplicare şi promovat de anumite cercuri politice de la Bucureşti, scrie Vocea Basarabiei, preluata de Romanian Global News.

Deputatul rus Serghei Markov a declarat că există motive de ingrijorare că Romania ar putea anexa RM şi că acestui fapt se opune atât Rusia cât şi Uniunea Europeană. Potrivit analistului Petru Bogatu şi scriitorului Nicolae Dabija această poziţie a unor reprezentanţi, analişti moscoviţi sau chiar oficiali ai Rusiei este deja una obişnuită, întrucât Rusia nu vrea să-şi piardă sfera de influienţă în RM.

Petru Bogatu şi Nicolae Dabija susţin că proiectul unirii RM cu România, deşi este unul de lungă durată, nu este imposibil şi ar putea apărea pe agendă ca unul foarte posibil.

Petru Bogatu face trimitere la unirea celor două Germanii, pentru care la fel ca şi în cazul RM şi României iniţial un procentaj mare din cetăţenii se opuneau.

Potrivit lui Dabija, pentru ca Uniunea Europeană să privească cu ochi buni, atât unirea RM cu România, ca fiind două teritorii româneşti, cât şi o integrare rapidă a RM în familia europeană, trebuie să renunţăm la falsa identitate de moldovean şi la acest proces de moldovenizare.

Analitul politic Cornel Ciurea nu neagă existenţa unor acţiuni de apropiere a RM de România, dar aceastea nu pot constitui temeri pentru o eventuală unire în timpul apropiat.

Conform ultimelor sondaje, apromximativ 30 de procente din basarabeni îşi doresc reunirea cu România.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: