Cimitirul de Onoare al Eroilor, salubrizat de militari și de tineri cu inițiativă

9 iulie 2011



Cimitirul de Onoare al Eroilor iese din anonimat. Astazi, acesta a fost salubrizat de un grup de tineri cu initiativa si de militarii in termen. In acest loc sunt ingropati cei cazuti pe fronturile celor doua razboaie mondiale. Cimitirul este amplasat langa centrul comercial Jumbo de la Botanica. Putini locuitori ai capitalei, insa, stiu despre existenta lui.
Cei care au participat la curatirea cimitirului, unde candva erau ingropati soldatii cazuti in lupte, spun ca acest teritoriu nu este valorificat din punct de vedere istoric.

Alaturi de tinerii cu initiatva au muncit si militarii in termen care au venit sa-si cinsteasca eroii.
In timp ce unii lucrau de zor, cei care treceau prin preajma nici nu stiau ce se afla in acel loc.

Cimitirul a fost amenajat de catre Asezamantul National? Regina Maria" pentru Cultul Eroilor, in anii 1927. Dupa 1944, capela a fost distrusa, iar mormintele au fost nivelate cu buldozerul.

In 1961, pe teritoriul cimitirului a fost construita Clinica de Ftiziatrie si Pulmonologie, demolata la sfarsitul anului 2007. In anii nouazeci ai secolului trecut a fost restabilit fundamentul capelei si a amplasata o cruce de lemn.

Actualmente, ramasietle cimitirului se inghesuie pe un spatiu de cativa ari, intre centrul comercial ?Jumbo" si Biserica ridicata in Memoria Deportatilor cu hramul Tuturor Sfintilor". protv.md


1 comentarii:

jurnieks spunea...

Cinstirea memoriei eroilor Neamului, este un indiciu al prezentei culturii si educatiei civice al oamenilor. Nu e crestineste sa dai uitarii ostasii, care au luptat pentru Acest Pamint!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: