Vladimir Voronin: ”În Moldova au început să pătrundă din România ideile de reabilitare a fascismului”

14 mai 2011

Fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a reluat atacurile dure la adresa României. „De trei-patru ani, în Moldova au început să pătrundă din România ideile privind reabilitarea fascismului și a criminalilor naziști", afirmă liderul Partidului Comuniștilor de la Chișinău în articolul său „La aniversarea procesului de la Nuremberg", publicat în ultimul număr al revistei internaționale de stânga „Svobodnaia mîsli" („Gândul liber"), editată la Moscova.

Potrivit lui Voronin, „aniversarea a 65-a a procesului împotriva criminalilor naziști este o ocazie pentru clarificarea motivelor ce stau la baza încercărilor de reabilitare a fascismului".

„Băsescu face echilibristică verbală"

„Bucureștiul a refuzat categoric să încheie un tratat de bază și un tratat de frontieră cu Moldova, motivând că "președintele României nu poate semna documente ce ar cimenta consecințele Pactului Ribbentrop-Molotov"", scrie Vladimir Voronin. Liderul comuniștilor crede că "această echilibristică verbală în jurul pactului are ca scop nerecunoașterea dreptului la existență a Republicii Moldova pe harta lumii".

Drept argumente, Voronin aduce și faptul că „naționaliștii români și moldoveni ignoră totalmente istoria de 650 de ani a Statului Moldovenesc / Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești / RSS Moldovenești / Republicii Moldova".

Acuzații la adresa AIE

Președintele PCRM susține că „după accederea la putere în august 2009 a Alianței pentru Integrare Europeană (AIE) neofascismul cucerește teren în Moldova cu o viteză deosebit de mare".

"În doi ani noua guvernare a înregistrat partidele radicale unioniste „Legiunea Arhanghelul Mihail", „Mișcarea Național-Creștină", Mișcarea „Basarabia - pământ românesc"", menționează autorul, afirmând că toate aceste organizații sunt fililale ale partidelor din dreapta Prutului. „Idealul lor este organizația de tip fascist „Garda de Fier" (legionarii), care a terorizat România în anii 30 ai secolului trecut", scrie Voronin.

Voronin: Statul moldovenesc, amenințat de dispariție

„În timp ce partidele și grupările legionare obțin cu ușurință și fără probleme la Ministerul Justiției dreptul de a activa legal, înregistrarea organizației obștești „Moldova fără nazism" este tărăgănată intenționat", susține comunistul Voronin.

"Recent a devenit cunoscut faptul că în România a apărut o nouă mișcare neonazistă de extremă dreapta „Acțiunea-2012". Conducătorii acesteia declară că scopul organizației este lichidarea limbii moldovenești, a națiunii moldovenești și a statului moldovenesc până în 2012", susține fostul șef al Moldovei.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Sa moara vorona de ciuda. HAI SA FACEM ROMANIA MARE!

Malman spunea...

Voronin, nu fi porc!

Anonim spunea...

BAI DOBITOCULE! DUTE MAI NAHUI!!!!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: