Să înveșnicim numele lui Gheorghe Briceag

23 mai 2011
Săptămâna viitoare se împlinesc 8 ani de la şedinţa Consiliului Municipal Bălţi la care a fost adoptată decizia cu privire la reinstalarea monumentului lui Lenin în centrul municipiului Bălţi. Imediat după publicarea deciziei sus numite, răposatul Gheorghe Briceag, fostul deţinut politic, a declarat că dacă comuniştii îl vor reinstala pe Lenin în centrul urbei, el se va autoincendia, scrie consilierul municipal Igor Ciuru pe blogul său.

Gestul domnului Briceag a mobilizat intelectualitatea din municipiul nostru care prin proteste zilnice, timp de câteva luni de zile, au oprit intenţia comuniştilor de a reinstala monumentul în centrul oraşului.

În timpul protestelor, contra reinstalării monumentului lui Lenin, l-am cunoscut pentru prima dată pe Gheorghe Briceag. Arăta exact cum îl descria cineva din jurnaliştii noştri bălţeni: „un bătrân tânăr, energic şi extravagant în port – plete, barbă „stil Soljeniţân”, blugi şi nelipsita-i panglică de tricolor prinsă la piept, beretă sau pălărie”. De la prima întâlnire am înţeles că este o persoană deosebita pe care o puteai asculta ore în şir. În timpul zilelor petrecute împreună la „groapa lui Lenin” am învăţat adevărate lecţii de istorie, istorie trăită de însuşi Gheorghe Briceag.

Mă impresiona răbdarea şi tactul cu care încerca sa-i înduplece pe susţinătorii lui Lenin care veneau zilnic la noi pentru a ne provoca. El le zicea în felul următor: “A fost Lenin un geniu? Bineinţeles că da. Dar a fost un geniu al răului care a ditrus biserici şi nimicit mii de oameni. Unor astfel de oameni, este o crimă să le ridicăm monumente”.

Gheorghe Briceag s-a născut la 15 aprilie 1928, în Costeşti, actualul raion Râşcani. Fiind adolescent, prin anii ‘40 ai secolului trecut, Gheorghe Briceag a fost condamnat la zece ani de lagăre staliniste iar, ulterior, la şapte ani de exil pentru că a organizat unul din primele grupuri de rezistenţă antisovietică din Basarabia.

Gheorghe Briceag a fost membru al Amnesty International şi vicepreşedinte al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, filiala Bălţi. În aprilie 2005, Fundaţia „People in Need” din Praga (Cehia) i-a acordat premiul „Homo Homini” pentru anul 2004 „pentru contribuţie la apărarea drepturilor omului în R. Moldova şi pentru opunerea sa procesului de reinstalare a simbolurilor şi ideologiei sovietice.
A fost un om care şi-a consacrat viaţa luptei pentru dreptate şi adevăr, un om care a luptat toată viaţa pentru libertatea acestui pământ.

Eu sunt mândru că l-am cunoscut personal pe Gheorghe Briceag şi că am trăit cu el în acelaşi oraş. Sunt sigur ca numele lui nu trebuie dat uitării. Ba mai mult. Numele lui Gheorghe Briceag trebuie înveşnicit.

Mă gândeam ce-ar putea face municipalitatea pentru înveşnicirea numelui lui Gheorghe Briceag şi mi-a venit ideea ca viitourul Consiliu Municipal Bălţi să-i ofere domnului Briceag titlu de cetăţean de onoare al municipiului Bălţi şi să numească o stradă din municipiul nostru în numele lui.

Voi face acest apel în viitorul consiliu municipal şi sper să obţin sustinerea tuturor consilierilor, inclusiv a celor comunisti.

Igor Ciuru

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: