Cum au cheltuit sovieticii Tezaurul României

20 mai 2011



Academicianul Florin Constantiniu a susţinut în această dimineaţă (19.05.2011, n.n.) o comunicare la Academia Română cu titlul “Rakovski, Tezaurul şi Basarabia (1918)”.




Florin Constantiniu a afirmat că o mare parte din raţionamentul diplomaţiei ruse faţă de Basarabia se bazează pe un acord ce ar fi fost încheiat între mareşalul Averescu şi revoluţionarul Cristian Rakovski de la Odesa, acord ce prevedea retragerea trupelor române din Basarabia. Doar că originalul acestui document nu se găseşte în arhivele româneşti. Nu se găseşte însă nici la Moscova, deoarece în ediţiile de documente ruseşti acest presupus acord nu are precizată cota de arhivă, ci este citat dintr-o publicaţie a anilor ’30. Această situaţie nu îi împiedică pe ruşi să citeze şi în ziua de azi acest document ca pe un angajament al României de a se retrage din Basarabia în martie 1918.

Toată lumea a auzit de Tezaurul României depozitat la Moscova în timpul Primului Război Mondial şi dispărut ca prin farmec. Comunicarea academicianului Florin Constantiniu, citând o serie de documente ruse proaspăt publicate, scoate la iveală ce s-a întâmplat de fapt cu Tezaurul de la Moscova.

La începutul anului 1918 la Moscova a fost constituită o Comisie pentru lichidarea contra-revoluţiei din România (pentru ocuparea României!) care avea în vedere crearea unui consiliu revoluţionar la Chişinău din care urma să facă parte Cristian Rakovski şi Mihail Bujor. Pentru succesul revoluţiei din Basarabia Lenin a alocat cinci milioane de ruble din chiar proaspăt confiscatul Tezaur al României de la Moscova. În rezoluţia pusă de mâna lui Lenin se specifică chiar şi că suma de 1 milion de ruble să fie dată revoluţionarilor în lei româneşti.

La acest document sunt anexate şi alte acte: un proiect de decret prin care era salutată victoria revoluţiei bolşevice în România şi Basarabia şi i se încredinţa proaspătului guvern tot Tezaurul României de la Moscova. Bolşevicii vindeau pielea ursului din pădure… Ideea acestui proiect de decret îi aparţinea lui Cristian Rakovski care se şi vedea jupân în “fosta Românie regală” şi dorea să îşi asigure Tezaurul de la Moscova. Doar că s-a opus Stalin adoptării acestui decret ce consfinţea prematur o victorie ce nu avea să aibă loc. De altfel, bulgarul Rakovski avea să fie executat în 1941 din ordinul lui Stalin.

George Damian
(Sursa: www.george-damian.ro)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: