Basarabia. Agricultura. 1862.

21 mai 2011


Alexandr Zasciuk «Materiale pentru geografia si statistica Rusiei. Regiunea Bessarabia.», vol. I, Sankt-Petersburg, 1862, pp. 170-172.

“Industria tutunului a produs aici (Basarabia tarista – n.n.) un efect puternic asupra agriculturii, iar acest fapt este deosebit de important. Odata cu extinderea plantatiilor de tutun multe brate de munca s-au indepartat de la agricultura; producatorii de tutun aproape au renuntat la agricultura, iar unii din ei nu produc nici chiar porumb, painea cea de toate zilele a moldoveanului, fiind convinsi, ca in baza banilor obtinuti din tutun isi pot procura fara efort toate cele de trebuinta;
nu iau in consideratie faptul ca este nechibzuit si imposibil pentru un agricultor de a trai doar din bani, chiar daca industria tutunului si promite multe.

Proprietarii si posesorii, care prelucreaza marea parte de pamant prin muncitori angajati la lucru, nu mai pot gasi brate libere de munca, iar daca si le gasesc, atunci pentru o plata extrem de scumpa.

Functionarii si alti civili s-au pomenit fara servitori, pe care nu ii pot pastra prin nici un fel de conditii; servitorii nu mai tineau cont de profesiune, in mod arbitrar s-au dezis de toate obligatiile si au plecat la plantatiile de tutun.

Lucrurile de prima necesitate au crescut in pret, deoarece prelucrarea pamantului si recoltarea painii au devenit mai scumpe, iar preturile la tutun au scazut.

Dar, anume agricultura in Basarabia promite profituri stabile, in comparatie cu orice alta industrie; vanzarea (exportul) graului, precum si a produselor agricole, in general, nu intampina piedici - datorita raului Nistru – preturile sunt aproape intotdeauna favorabile producatorului;
si asta acum, dar sa ne inchipuim ce va fi daca se va stabili navigatia fluviala pe Nistru, iar odata cu aceasta va creste cererea pentru variata productie agricola prin care e atat de bogata aceasta regiune.

Este clar ca in conditiile actuale este irational de a extinde plantatiile de tutun.
Tutunul de calitate superioara mereu va aduce profit sigur, incetand sa fie un monopol a bine-cunsocutei clase de oameni, fiind de un randament mai inalt chiar si atunci cand suprafata plantatiilor va fi micsorata in comparatie cu cea actuala.
Speculantii-industriasi, asa numitii producatori de tutun turcesc adevarat (ne-a fost raportat in orasul Soroca, ca in anul trecut 1861, imputernicitul, domnul Bostanjoglo, a cumparat in Soroca un mare lot de tutun), pot confirma ca tutunul de calitate superioara isi va mentine calitatile.

(…) Colegiul de agricultura din Basarabia creste tutunul ce a fost importat de plantatori, iar soiurile de tutun care au fost pezentate de aici la expozitia din Odessa au fost recunoscute ca fiind cele mai bune.
Imbunatatirea calitatii tutunului basarabean va avea loc numai in viitor, daca ii va fi acordata atentia cuvenita, daca va fi eliminat accizul timpuriu, iar producatorii de tutun vor fi protejati impotriva colonistilor, in special, achizionistilor Evrei – speculanti; ori, in caz contrar, se va produce aceeasi situatie precum cea in industria de matasa.

Guvernul face multe pentru a imbunatati veniturile din agricultura. Departamentul de agricultura importa mereu seminte de tutun din Havana, Virginia, Maryland, din Turcia si Persia, si a declarat ca le distribuie gratuit, fiecarui care doreste sa cultive soiurile de tutun de calitate superioara (…); din cont propriu a editat 700 de exemplare ai lucrarii «Regulament privind cultivarea tutunului»; informatii adaugatoare au fost colectate prin intermediul consulilor din Madrid si Virginia, au fost efectuate lucrari experimentale pe plantatii. Departamentul si-a luat angajamentul sa actioneze ca intermediar intre producatorii de tutun si fabricantii; a trimis in Europa de sud, in Egipt, in America, in Cuba, agronomi, pentru studierea prelucrarii plantatiilor de tutun;
dar toate aceste binefaceri nu ajung pana la taran, care si in accizele impuse asupra tutunului vede doar functionari adaugatori si impozite noi.»

Traducere din limba rusa: basarabia91

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: