Românii din Timoc vor protesta pentru a readuce limba română în Radio-televiziunea din Bor

8 aprilie 2011

oi 07.04.2011. Partidul Democrat al Rumanilor din Serbia a ţinut o conferinţa de presa in care a facut cunoscut initierea unei petiţii prin care va acţiona PDRS pentru întoarcerea emisiuni în limba română la TV şi radio Bor, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Emisiunile au fost interzise în luna octombrie 2010. Deasemenea se va cere demisia directorului şi Comitetului de conducere a televiziuni şi acoperirea tuturor satelor din comuna (raioan) cu semnalul televiziunii.Preşedintele partidului dr. Predrag Balasevic a subliniat că interzicerea emisiuni în limba română la TV şi radio Bor este încalcarea flagrantă a drepturilor rumânilor din Serbia de Răsarit, care sunt garantate prin Constituţia Serbiei şi prin legea pentru protejarea drepturilor minorităţiilor.Aceasta televiziune a fost sigura din Serbia de Răsarit care a avut săptamănal o jumatate de oră în limba română şi o oră la radio în aceleaşi limbă.

Pentru reuşita petiţiei este nevoie ca circa 5% dintre cetaţenii cu drep de vot sa semneze. Adica circa 2 200-2500 de semnaturi.

Această iniţiativă va merge apoi către Adunarea locală din Bor unde se va dezbate şi cauta soluţionarea acestei problemei.

Trebuie spus că televiziunea şi radioul Bor sunt posturi publice şi Primaria este fondatorul . Acestea au fost excluse din procesul de privatizare tocmai pentru că în grila de program au avut emisiuni în limba minorităţilor, adica în limba română.

Deasemenea factorul principal la concursul pentru dobăndirea frecvenţei regionale pentru comunele Bor,Zaiecar,Negotin,Cladovo,Maidanpec, Jagubica,Bolevaţ, a fost tocmai existenta unui program pentru minorităţii cu care televiziunea Bor a concurat la Agenţia pentru radiodifuzare din Serbia.

Dupa străngerea semnaturilor necesare pentru petiţie Partidul Democrat al Rumânilor din Sârbie va organiza o adunare de protest în faţa televiziunii şi Primariei unde se va depune Petitia cu semnaturile necesare şi se va cere îndeplinirea cererilor din Petitie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: