Disensiuni reale sau joc tactic între Medvedev și Putin?

22 martie 2011

Pentru prima dată de când Medvedev este Presedintele Rusiei acesta afiseaza public disensiuni cu Vladimir Putin. Dmitri Medvedev, consideră inacceptabil termenul de "cruciadă" folosit de premierul Vladimir Putin referindu-se la intervenţia occidentală în Libia, transmite Romanian Global News.

"Este inadmisibil să folosim termeni care fac trimitere la un conflict al civilizaţiilor, la expresii de genul «cruciade» sau altele. Este inacceptabil. În caz contrar, totul s-ar putea termina într-un mod mai rău decât situaţia actuală. Toată lumea trebuie să aibă în minte acest lucru. Trebuie să dăm dovadă de cea mai mare prudenţă în ceea ce priveşte situaţia din Libia. Consider că rezoluţia ONU reflectă interpretarea noastră despre situaţia din Libia, dar nu în totalitate. De aceea nu am utilizat dreptul de veto", a declarat Medvedev.

Vladimir Putin, a declarat că rezoluţia ONU privind Libia "reaminteşte de apelurile la cruciade din Evul Mediu", iar evenimentele aflate în desfăşurare în Libia demonstrează necesitatea consolidării capacităţii de apărare a Rusiei.

Aflat la o reuniune privind programele de armament, desfăşurată în Siberia, el a afirmat că "rezoluţia Consiliului de Securitate este deficitară, permite orice şi reaminteşte de apelurile la cruciade din Evul Mediu". In acelasi context Putin a anuntat o crestere a numarului de rachete strategice pentru modernizarea armatei ruse.
Dealtfel mai multi analisti spun ca neutilizarea dreptului de veto de catre Rusia in Consiliul de Securitate in privinta rezolutiei privind Libia ar fi fost de fapt un joc tactic al Rusiei din care obtine mai multe avantaje:
1.il ajuta pe Nicolas Sarkozy zis “papagalul francez”, sa obtina ceea ce vrea, aratand astfel recunostinta fata de exportul de tehnologie militara de varf pe care Franta o ofera Rusiei;
2. da voie coalitiei occidentale sa-si mai agate o piatra de gat si sa se infunde intr-un alt conflict cu lumea araba;
3. declaratiile asumate de Putin, ii sporesc acestuia popularitatea atat in Rusia cat si in lumea araba;
4. gaseste un bun pretext ca sa se inarmeze suplimentar invocand exemplul interventiei din Libia;
"Începând din 2013, producţia de sisteme de rachetă se va dubla", a declarat Putin în cursul unei reuniuni pe tema programelor de armament desfăşurată la Botkinsk, în Siberia.

"În total, 1.300 de tipuri de echipamente şi armament vor fi achiziţionate. Obiectivul este ca până în 2020 trupele să dispună de echipamente moderne în proporţie de 70 la sută", adaugă premierul.
"Evenimentele actuale, în special în Libia, demonstrează încă o dată că avem motive să consolidăm capacităţile militare ale Rusiei", subliniază Putin.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: