Prima bibliotecă de carte bisericească şi laică din Timoc

4 februarie 2011

Prima bibliotecă de carte bisericească şi laică din Timoc va funcţiona în cadrul Protopopiatului Bisericii Ortodoxe Române al Daciei Ripensis cu sediul în oraşul Nigotin. Preotul Boian Alexandrovici a declarat joi, că a luat această iniţiativă în scopul iniţierii credincioşilor tineri şi bătrâni în cititul în limba română şi în educarea tinerii generaţii în cultul creştin al românilor ortodocşi din ţinuturile istorice Timoc, Morava şi sudul Dunării.

,,De aproape 180 de ani populaţia românească din Serbia de nord-est nu a mai avut posibilitatea să mai înveţe a citi în limba maternă a strămoşilor. Întrucât în zonă nu există şcoli în limba română credem că trebuie să osârdim şi să naştem în sufletele oamenilor dragostea faţă de trecutul şi istoria străbunilor”, a precizat Alexandrovici.

Prin grija unor asociaţii din România şi Serbia, pe adresa bisericii din Mălainiţa, construită de părintele Boian Alexandrovici între anii 2004 şi 2005, drept pentru care a fost în nenumărate rânduri ostracizat de autorităţile şi clerul sârbesc, şi chiar condamnat la închisoare, deja au sosit sute de cărţi româneşti.

,,Fondul de carte se va îmbogăţi continuu. Sperăm ca odată cu primăvara să inaugurăm şi această instituţie care, hotărât lucru, va contribui la păstrarea identităţii minorităţii naţionale române şi, implicit, a limbii române”, a afirmat Alexandrovici.

Înfiinţarea bibliotecii care va purta numele Sfântului Niceta de Remesiana, întemeiatorul creştinismului în Balcani, (anul 335-414 d. Ch.), a fost posibilă datorită sprijinului financiar acordat protopopiatului Daciei Ripensis, de Patriarhia Română şi a unui proiect finanţat de Deprtamentul pentru Românii de Pretutindeni.

(Sursa: www.timocpress.info)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: