A apărut cel mai mare Dicţionar universal ilustrat al limbii române

18 februarie 2011

DEX-ul a fost editat de „Litera” în 100 mii de exemplare

Cel mai mare DEX ilustrat color al limbii române, publicat în 12 volume (4320 de pagini) de Editura „Litera”, conţinând 4000 de planşe color, a fost lansat în noiembrie la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus din Bucureşti, iar pe 15 februarie 2011 premiera acestuia a avut loc şi la Chişinău, în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Dicţionarul continuă tradiţia lexicografică românească

„Dicţionarul explicativ ilustrat”, apărut recent, conţine peste 80 de mii de cuvinte, fiecare dintre volume are câte 360 de pagini. El continuă tradiţia lexicografică românească a descrierii semantice susţinute cu citate din literatura cultă şi populară, după modelul promovat de Lazăr Şăineanu. Amintim că primul dicţionar universal al limbii române, semnat de Lazăr Şăineanu, a apărut în 1896.

DEX-ul editat de Litera în 12 volume cuprinde un inventar lexical de o mare diversitate: pe lângă cuvintele curente ale limbii române contemporane, apar numeroase cuvinte vechi, aşa-numitele arhaisme culturale (nume de demnităţi, de monede, de unităţi de măsură din trecut), regionalisme (atestate în scrieri literare şi populare), termeni speciali (tehnici, medicali, juridici etc.), concepte filosofice, teologice, nume de curente culturale, politice etc. Termenii sunt nu doar definiţi, ci şi însotiţi de scurte exemple din autori români, pentru a facilita înţelegerea sensului lor în diferite contexte lingvistice. Numeroase cuvinte-titlu sunt însoţite de ilustraţii color (planşe) de cea mai bună calitate grafică ale realităţilor definite, selectate de editor anume pentru acest dicţionar. Definiţiile, fie analitice, fie prin sinonime, sunt completate, în cea mai mare parte, de scurte citate ilustrative extrase din opere de referinţă ale literaturii române.

Noutatea absolută pentru un astfel de dicţionar explicativ ilustrat este că, pe planşe, termenii sunt prezentaţi nu doar în limba română, ci şi cu echivalentul lor în engleză şi franceză.

Dicţionarul a fost realizat de un grup de savanţi de la Institutul de Limba Română „Al. Philippide” din Iaşi: Ioan Oprea, Victoria Zastroiu, Carmen Gabriela Panfil şi Rodica Radu. El a apărut în condiţii poligrafice excepţionale la Editura „G. Canale” din Italia.

Anatol Vidraşcu: „Noul DEX va avea o circulaţie internaţională”

„Este cel mai amplu proiect al Editurii „Litera”, asupra dicţionarului s-a lucrat timp de 13 ani”, a declarat pentru JURNAL Anatol Vidraşcu, directorul editurii, menţionând că lucrarea a fost tipărită în 100 mii de exemplare, dintre care 90 mii de exemplare s-au vândut deja în România. A. Vidraşcu afirmă că „s-a cheltuit o avere întreagă” pentru cumpărarea ilustraţiilor, care au fost preluate de la editura QA din Canada. Noul DEX ilustrat va avea o circulaţie internaţională, fiind deosebit de util pentru cei care nu cunosc limba română, ei având posibilitatea de a înţelege uşor sensul cuvintelor, datorită ilustraţiilor şi părţilor constitutive ale fiecărui cuvânt-titlu. „Doar nemţii, englezii şi francezii au DEX-uri ilustrate de asemenea proporţii, iar cel în limba română, scos de Litera, e pe locul patru în lume”, susţine Anatol Vidraşcu. Editorul ne-a mai comunicat că, în curând, o să apară şi volumul al 13-lea al dicţionarului, care va fi un volum de cuvinte şi sensuri recente. Editura a pus în vânzare „Dicţionarul universal ilustrat al limbii române” la librăria „Litera” din Chişinău, fiecare volum la preţul de 89 de lei. După toate probabilităţile, Editura „Litera” va scoate în anul 2012 o nouă ediţie, completată, a „Dicţionarului explicativ ilustrat”.

Irina Nechit, Jurnal de Chișinău

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: