Ambasadorul rus in Republica Moldova, Valeri Kuzmin, a comparat bazele militare rusesti din Transnistria cu cele americane din Romania, ba chiar a considerat ca acestea din urma au o influenta mai mare asupra securitatii internationale.
"Vom mentiona doar ca pacificatorii din Rusia sunt perceputi in Transnistria in mod univoc in calitate de garantie nu numai a neadmiterii declansarii unei noi varsari de sange, dar si a unei reglementari echitabile in general.
In orice caz, bazele militare ale SUA amplasate in Romania, Bulgaria, Kosovo exercita o influenta mult mai mare asupra situatiei in domeniul securitatii in zona Balcanilor de Sud-Est, caci beneficiaza de proportii incomparabil mai mari", a declarat diplomatul rus intr-un interviu pentru agentia Info Prim, preluat de Vocea Basarabiei.
Kuzmin a mai acuzat si foarte probabila amplasarea a unor elemente ale scutului american antiracheta in Romania si Bulgaria, despre care Kremlinul a afirmat in nenumarate randuri ca ii afecteaza securitatea.
"Eu nu doresc sa mai amintesc despre planurile de amplasare pe teritoriul Bulgariei si al Romaniei a elementelor de defensiva antiracheta americana globala", a adaugat diplomatul rus, care a negat ca trupele rusesti din Transnistria ar ameninta securitatea cuiva.
Rusia are o prezenta militara in Transnistria inca de la declararea independentei Republicii Moldova, in 1992, cand autoritatile de la Tiraspol si-au proclamat la randul lor independenta fata de Chisinau. Desi, oficial, aceste trupe sunt trupe de mentinere a pacii, ele au fost acuzate in dese randuri ca iau partea transnistrenilor, pe care i-au si ajutat in asa-zisul lor "razboi de independenta", dar si ca sunt instrumente ale dominatiei geopolitice rusesti in regiune.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: