Tiraspolul se plânge că Moldova și România nu-i ajută în promovarea limbii moldovenești

20 ianuarie 2011
Oficialii de la Tiraspol se plâng că Moldova și România nu-i ajută în promovarea limbii moldovenești

"Avem mari probleme ce țin de educaţia în limba moldovenească, despre care în permanență se uită. Dacă din partea Rusiei şi Ucrainei avem un mare ajutor, atunci în promovarea educaţiei în limba moldovenească nimeni nu ne ajută. Ajutorul nu vine nici din partea Republicii Moldova și nici din partea României. Cu toate că aproape fiecare moldovean din Transnistria înţelege şi comunică în limbile rusă şi ucraineană, în sfera educaţiei aceste direcții ar trebui să fie egale."

Declarația îi aparține preşedintelui Comisiei parlamentare pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură a RMN, Vladimir Bodnar, făcută, astăzi, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune transnistrean TSV.

"Nu trebuie să uităm că în republică sunt trei limbi oficiale cu statut egal şi este necesar un mare efort pentru ca această stare de lucruri să nu rămână doar pe hârtie," a mai spus Bodnar.

UNIMEDIA precizează că RMN are trei limbi oficiale: limba rusă, limba ucraineană și limba moldovenească.Școlile cu predare în moldoveneasca îi învață pe copii să scrie și să citească în limba română cu grafie chirilică. La 19 ianuarie, deputații Sovietului Suprem au desemnat comisiile și comitetele parlamentare. Comisia parlamentară pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură a RMN a declarat drept obiectiv prioritat promovarea limbii moldovenești în sistemul de învățământ.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la pmr.name

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: