Republica Moldova are o șansă specială datorită istoriei !

17 decembrie 2010
Evolutiile istorice din ultima suta de ani , acorda o mare si unica sansa Republicii Moldova pentru integrarea sa in Uniunea Europeana.
Din spatiul ex-sovietic nu exista o republica cu o pozitie identica cu cea moldoveneasca pentru aderarea si conectarea la Europa si care poate fi folosita fara nici un amestec din afara !
Ma refer la faptul ca politicienii din Chisinau pot evita canoanele aderarii, asa cum s-a intamplat cu tarile baltice , printr-o simpla formalitate de aderare la Republica Romania. Adica o formalitate ce inlocuieste multe tratative, timp , controale, inspectii, evaluari de pre-aderare, aderarea in sine , relatia cu NATO si apoi post-aderarea cu spatiul Schengen si adoptarea monedei euro.
Poate sunt si persoane din lumea politica si din media care ar spune ca nu e asa, dar din acest punct de vedere pot sa prezint un argument foarte important si universal valabil : cand mergi odata la starea civila si se infaptuieste o casatorie, acea casatorie ramane valabila ! Actul Unirii dintre Republica Democratica Moldova si statul roman este un astfel de act si consider ca nu mai este nevoie de un alt act, pentru simplul motiv ca odata ce s-a oficializat o casatorie cu documente in regula , peste ani nu se poate sa se mai oficieze o noua casatorie intre aceleasi persoane juridice , pentru ca acestea au facut-o in temei legal si in baza conventiilor internationale ale timpului respectiv. Deci , aderarea Republicii Moldova la Romania este doar o formalitate , unde se poate aminti ca : in baza deciziei luate in anul 1918 Republica Moldova este parte integranta a Romaniei, dar cu actualele hotare, cu baza unui alt temei legal international conform declaratiei de redobandire a independentei din anul 1991 !

Putem spune ca a avut loc intre statul roman si fosta Republica Democratica Moldoveneasca doar o separare temporara, dar in nici un caz un divort !

Dragi cetateni ai Republicii Moldova, voi ati redevenit parte integranta a Romaniei deja din anul 1991 pentru ca Republica Moldova proclamata astfel era deja “casatorita” si deci angajata in actul unirii semnat si aprobat in 1918 !!!
Si nu va uitati la actualele configuratii teritoriale, pentru ca republica Moldova din 1918 a devenit un pic mai scunda (fara sud) si un pic mai grasa cu Transnistria , dar si republica Romania a pierdut “palaria” bucovineana si coada cadrilaterului la Marea Neagra , deci fiecare a avut o evolutie teritoriala pe timpul despartirii ! Oricm modificarile teritoriale nu sunt imputabile Chisinaului sau Bucurestiului !
Impotante sunt doua lucruri : ca s-au pastrat de ambele parti denumirea statului respectiv Romania si Moldova . Romania a fost tara ce a recunoscut independenta de URSS a republicii Moldova si prin asta inclusiv anularea separarii fortate de pana atunci !! Ce frumoasa regasire de acte si fapte acum in 2010 !

IN BAZA CELOR DOUA ACTE , RESPECTIV ACTUL UNIRII DIN 1918 SI ACTUL DE INDEPENDENTA DIN 1991, IN LIPSA UNUI PRESEDINTE AL REPUBLICII MOLDOVA, PRESEDINTELE ROMANIEI DEVINE AUTOMAT SI PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA !

BAGIU OVIDIU ILIE

1 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt total de acord Traiasca Romania Mare :x

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: