Poliția sârbă, procuratura și BOS au pornit represaliile împotriva românilor din Timoc

18 decembrie 2010

Represiunea Politiei, Procuraturii si Bisericii Ortodoxe Sarbe impotriva romanilor din Timoc continua. Ieri 16 decembrie atacuri concentrate ale autoritatilor sarbe coordonate cu Biserica Ortodoxa Sarba au fost demarate impotriva romanilor din zona Negotin, dupa modelul aplicat deja romanilor/vlahilor din zona Petrovat, cand circa 300 de romani au fost anchetati si inspaimantati dupa metode staliniste, transmite Romanian Global News.
Lideri ai romanilor din Comuna (raionul) Negotin au fost chemati ieri la Politie pentru a fi anchetati in legatura cu implicarea lor in strangerea de semnaturi pentru lista romaneasca care a participat la alegerile Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane din Serbia (CNMNRS), alegeri fraudate de Belgad.

Atfel cunoscuta invatatoare romanca Milita Nesici, impreuna cu Draghisa Davidovic au fost chemati si anchetati de politie la cerea procuraturii sarbe si au fost obligati sa dea declaratii in care sa explice implicarea lor in strangerea de semnaturi pentru lista romaneasca care a participat la alegerile CNMNRS.
In coordonare cu actiunile Politiei si Procuraturii, purtatorul de cuvant al Sinodului Bisericii Ortodoxe Sarbe il ataca violent pe Parintele Boian

In paralel cu anchetarea romanilor din zona Negotin, purtatorul de cuvant al Sinodului Patriarhiei sarbe episcopul de Bacica Irinei Bulovici, il ataca violent, in presa sarba, pe Parintele Boian Alexandrovic, Protopop al Protopopiatului Bisericii Ortodoxe Romane „Dacia Ripensis".

Motivul atacului este „anuntul ca reprezentanti a cateva asociatii care reprezinta romani/vlahi in Serbia, vor cere interventia Senatului Romaniei pentru "incalcarea" drepturilor religioase".

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Sarbe(BOS) remarca faptul ca: „Motivul pentru cererea lor este decizia inspectoratului pentru constructii prin care este directionata daramarea clopotnitei la improvizatul hram al BOR in satul Sipicova langa Zaicer. Temeliile acestei cladiri au fost sfintite de catre preotul BOR , Boian Alexandrovici. Acest cleric a fost elev seminarului teologic al BOS dar cu cativa ani in urma prin decizia tribunalului bisericesc episcopiei de Timoc, el este caterisit"

Epicopul reprezentant al BOS minte de ingheata apele. In primul rand clopotnita din Sipicova nu are „temelie", deci nu este constructie. Sunt doar niste stalpi de lemn sprijiniti si prinsi impreuna care sustin un clopot. Iar acest lucru este demonstrat de fotografiile pe care Romanian Global News le prezinta.

In al doilea rand Parintele Boian nu este caterisit pentru ca la acel moment in care BOS il caterisea, el nu mai facea parte din BOS. El era deja sub acoperamantul Biserii Ortodoxe Romane asa cum o demostreaza si scrisoarea BOR in care se afirma negru pe alb ca „actul de caterisire emis de catre Tribunalul Bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Sarbe de Timoc pe numele Precucerniciei voastre este invalid, intrucat Precucernicia voastra nu sunteti cleric al Bisericii Ortodoxe Sarbe ci al Biserii Ortodoxe Romane", se arata in scrisoare pe care BOR o trimite Parintelui Boian si pe care Romanian Global News o prezinta in excusivitate.

Surse ale Romanian Global News de la Belgrad sustin ca noua campanie antiromaneasca a autoritatilor sarbe este legata de recensamantul care va avea loc in aprilie. Guvernul sarb vrea sa produca pana in aprilie cat mai multa frica in randul populatiei romanesti din Timoc,pentru ca acestia sa nu se declare romani sau „vlasi", echivalentul in sarba pentru ei, al etnonimului de roman.

In acelasi scop se afla in ancheta Politiei si Procuraturii sarbe si principalii lideri ai romanilor timoceni, dr. Pedrag Balasevic, Presedintele Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia (PDRS) , Zavisa Jurj, Presedintele Asociatiei „Ariadnae Filum", Dragan Demic, vicepresedintele PDRS si Dusan Parvulovic, Directorul Federatiei Romanilor din Serbia. In acelasi timp a inceput rechemarea la Politie a celor deja anchetati din zona Petrovat.

Pe fondul acestei prigoane lideri ai romanilor din Timoc au fost la Bucuresti si au cerut ca autoritatile romane sa se implice atat la nivel bilateral cat si la nivelul institutiilor internationale, in apararea lor si romanilor/vlahilor din Timoc.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: