Oricine va câștiga în Republica Moldova, Rusia va pierde

17 decembrie 2010
Presa rusă: Oricine va câștiga în Republica Moldova, Rusia va pierde

Moscova demonstrează încă o dată acțiunile febrile pe direcţia transnistreană, sugerând deschis că "preţul problemei" restabilirii integrităţii teritoriale a Republicii Moldova stă în crearea unei coaliţii "corecte" de centru-stânga, scrie ziarul rus Moskovski Komsomoleţ.
Potrivit publicației Moskovski Komsomoleţ, Rusia îşi pierde rapid influenţa sa în Republica Moldova, indiferent de modul în care se dezvoltă situaţia în peisajul politic moldovenesc. 

"În republică unde 10 ani consecutiv, alegerile sunt câștigate constant de partidele vădit pro-ruse, experții noștri în geopolitică nu pot să identifice un partener cu care să colaboreze. Trebuie de menționat că predecesorii lor, mai prevăzători și mai inteligenți, de pe timpurile Uniunii Sovietice au facilitat situația legând Moldova de Rusia creând problema Transnistreană", scrie autorul articolului.

Potrivit sursei, ca să nu facă aceiași greșeală ca și predecesorul său, Dmitri Kozak, Rusia va ceda Transnistria pro-rusă asigurându-i rolul de "sacrificiu sacru" adus occidentului, ca acesta să ierte Rusiei provocarea conflictului Georgian. Desigur, pe plan intern, acest lucru va fi prezentat drept un mare succes al Federației Ruse pe arena internaţională.

Între timp, preşedintele român Traian Băsescu este preocupat de faptul că în Transnistria se poate repeta scenariul sud-osetin din 2008. "Evenimentele din Georgia demonstrează că se poate întâmpla ceva în orice moment. Nu ne putem asuma niciun risc cu privire la securitatea noastră", a declarat Băsescu pentru Financial Times

Sursa: UNIMEDIA cu referire la mk.ru

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: