“1. Rezistenta constiintei juridice nationale.
Legile locale basarabene din trecutul Basarabiei subt rusi sunt un pretios adamant istoric, o dovada excelenta a provenientei nationale basarabene.
Despartita de trupul Moldovei mai mult de 100 de ani, Basarabia si-a pastrat dreptul civil moldovean, inclusiv si cel agrar, ca o mostenire parinteasca.
Ordinea publica in Basarabia a fost treptat supusa multor schimbari. Autonomia dela 1818 dupa 10 ani a fost desfiintata. Limba romaneasca a inceput sa fie persecutata. Marile reforme din deceniul al saselea schimba radical mentalitatea oraselor basarabene. Firul telegrafi si calea ferata Chisinau – Odessa contribuie mult la intarirea legaturilor intre Basarabia si Rusia.
Cultura ruseasca isi face marsul neimpiedicat prin Basarabia.
Cu toate acestea, o parte din cultura straina rusilor – dreptul romanesc vechiu, intelegand prin aceasta obiceiul pamantului si receptia judecatoreasca a dreptului bizantin – a supravietuit in Basarabia toate ispitele istorice.
El si-a mentinut situatia sa in Basarabia, cu toate ca in aceasta provincie dupa anexarea ei la Rusia cu adevarat cuvant au navalit legile ruse si in primii 10-20 de ani se ducea lupta romano-rusa, in deajuns de inversunata, desi nu intotdeauna vizibila.
Explicatia acestei rezistente a dreptlui o gasim in faptul ca guvernul rusesc staruia sa castige simpatiile populatiei basarabene, dorind sa iasa din Basarabia un centru de atractie pentru vecini.
In primele instructiuni date guvernatorului Basarabiei, Scarlat Sturdza, se recomanda: « Tot ce ar putea uimi vederea si inchipuirea supusilor acestei provincii, trebue sa fie pus in miscare, pentru a sadi printre ei iubirea catre patrie si guvern ».
Atitudinea Rusiei fata de moldovenii din Basarabia nu era un procedeu izolat, ci manifestarea unui obiceiu general al Rusiei tariste: intai se recunosteau toate drepturile provinciilor straine alipite, apoi se proceda la revizuirea si reducerea drepturilor lor si in sfarsit se realiza deplina asimilare a provinciei noi la guberniile interne ale Imperiului.
De alta parte a jucat un rol important in acest proces istoric de conservare si adaptare a dreptului romanesc in Basarabia si mentalitatea boerului si taranului moldovean: ei doreau constant sa se judece dupa obiceiurile pamantului si legile vechi. Guvernul rus nu a putut neglija aceasta particularitate a provinciei noi, cu atat mai mult ca insasi pastrarea dreptului civil nu atingea defel ordinea publica complect asigurata.
2. Evolutia istorica.
Istoria dreptului local basarabean subt rusi incepe chiar dela primul act de administrare a Basarabiei – Regulamentul Provizoriu din 1812 in care se declara: « Populatia Basarabiei isi pastreaza legile ei » (paragraful 6).
Prin aceasta dispozitie a legii provincia noua alipita si-a pastrat structura sa juridica civila.
Insa adversarii ei nu dormeau. Un functionar zelos rus, generalul Harting, cerea in 1814 la guvernul central introducerea in provincia noua a legilor rusesti, motivand ca « nu exista legiuiri moldovenesti ». “Povestesc – scris el – numai boerii moldoveni si functionarii in mod verbal ca in Moldova exista obiceiuri cari se intrebuinteaza dela caz la caz.”
Aici batea la ochi nepotrivirea dintre viata juridica rusa si cea moldoveneasca. Prima a fost bazata pe dreptul scris, iar a doua in mare parte pe obiceiuri.
Lupta se accentuase. Nobilimea a fost nevoita sa regurga la apararea mitropolitului Gavriil Banulescu-Bodoni.
In epistola pe numele lui boerii isi aparau legile. « Se poate oare crede – intrebau petitionarii – ca Moldova nu a avut si nu are legi si regulamente ? Oare nu exista toate obiceiurile vechi moldovenesti si reguli obligatorii ? Nu exista oare pravile tiparite ale lui Vasile Voevod ? Nu exista oare legiurile gospodarilor, porunci si diate ? Nu se instruesc oare treburile dupa legile lui Justinian si alti imparati ? Oare se poate sa fim atat de calomniati ca acum in situatia actuala ? ».
Gratie interventiei la centru din partea mitropolitului a fost trimis in Basarabia in 1815 – 1816 un functionar al Ministerului de Externe – Sviniin pentru a verifica toate la fata locului.
El a luat partea moldovenilor. Mentinerea legilor moldovenesti pe pamantul Basarabiei a fost salvata.
In una din cele mai importante legi asupra Basarabiei – Asezamantul oblastei Basarabia din anul 1818, publicat dupa vizita lui Sviniin, puterea si insemnatatea legilor si obiceiurilor locale a fost recunscuta pe deplin.
In acest act cu privire la pastrarea dreptului anterior, se spunea: « In procedura civila, intrebuintarea limbei moldovenesti, se confirma pentru asigurarea dreptului, privilegiilor si legilor locale, acordate cu inalta mila pentru totdeauna oblastei Basarabia. Din aceasta cauza Tribunalul regional civil in afaceri litigioase a persoanelor particulare, se va conduce de drepturile si obiceiurile moldovenesti ». In afacerile, unde in calitate de reclamant sau parat figureaza statul (hazna), se aplica dreptul rusesc ».
Care anume sunt aceste legi, Sfatul Suprem al Basarabiei a lamurit in instructiunile sale, date Tribunalului Regional Civil in Septembrie 1818. In primul rand prin ele se inteleg obiceiurile Moldovei ca legi ferme. In lipsa obiceiurilor, trebue sa se calauzeasca dupa Bazilicale. (…)
Legea din 1818 a fost numai o incercare. De rezultatele experientei trebuia sa depinda, cum se va administra Basarabia in viitor. La asemenea atitudine a legiuitorului nu e surpinzator ca reformele si modificarile au urmat foarte repede. »
Alexandru V. Boldur,
Profesor la Facultatea de Teologie din Chisinau
(Este redat limbajul textului din revista Viata Basarabiei, octombrie 1932)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: