Limba rusă trebuie exclusă din învăţământul superior de stat

4 noiembrie 2010

Actualmente învăţământul superior de stat din Republica Moldova este dominat de limba rusă, exact ca în perioada ocupaţiei sovietice. Drept urmare a guvernării din anii 2001-2009, grupele cu predare în limba rusă (în instituţiile de stat) au ajuns la cota de 30 % !

Este absolut evident că trebuie să mergem pe calea fostelor republici sovietice (acum ţări-membre ale Uniunii Europene) Lituania, Letonia şi Estonia. În aceste ţări învăţământul superior de stat este asigurat doar în limba oficială a statului respectiv, fiind exclusă predarea în limba rusă. În Letonia, de exemplu, ultima instituţie de învăţământ superior (de stat) în limba rusă a fost lichidată în anul 1999. În Lituania studiile superioare în limba rusă sunt oferite de stat doar la Facultatea de Filologie Slavă a Universităţii Tehnice unde activează o secţie pentru 20 persoane. O situaţie similară există şi în Estonia.

În ţările baltice este valabilă următoarea filosofie: doreşti să obţii studii superioare gratis – înveţi limba de stat şi mergi la universităţile de stat. Nu doreşti să cunoşti limba de stat şi aspiri la studii superioare – ai la dispoziţie instituţiile de învăţământ private.

sursa: blog.nistru-prut.info

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: