Extremiștii maghiari împotriva inchirierii de către ICR a unei săli a Teatrului Național din Budapesta de 1 decembrie

19 noiembrie 2010

Decizia directorului Teatrului Naţional din Budapesta de a închiria o sală Institutului Cultural Român (ICR) pentru o recepţie în cinstea zilei de 1 Decembrie a fost criticata dur de extremistii maghiari din Ungaria, acestia cerand demiterea directorului TNB, transmite Romanian Global News, citand o informatie Agerpres.

Directorul teatrului, Robert Alfoldi, a fost ieri nevoit să îşi explice decizia, după mai multe critici venite din partea partidelor politice, scrie Agerpres. Într-un comunicat trimis agenţiei MTI, Alfoldi a precizat că, prin decizia de a închiria ICR Budapesta sala mare a teatrului pe 30 noiembrie, nu a intenţionat să lezeze sentimentele naţionale ale nimănui.
„Atunci când Institutul Cultural Român de la Budapesta mi-a solicitat să închirieze sala mare a teatrului pentru sărbătorirea Zilei naţionale a României, am considerat că spectacolul şi recepţia pot ajuta cele două ţări, Ungaria şi România, să se apropie prin mijlocirea culturii şi a artei, în pofida trecutului lor furtunos", a subliniat Alfoldi.
Partidul Creştin Democrat, partenerul la guvernare al FIDESZ, gruparea premierului Viktor Orban, i-a cerut secretarului de stat pentru cultură să examineze imediat contractul dintre teatru şi ICR Budapesta, şi să îl demită pe director, dacă ancheta va dovedi că decizia acestuia a încălcat interesele teatrului şi ale publicului şi a provocat daune morale instituţiei.
La rândul său, partidul radical naţionalist Jobbik l-a acuzat pe Alfoldi că acordă ajutor unui eveniment anti-ungar, calificându-i decizia drept „trădare". Jobbik a anunţat că va organiza o demonstraţie în faţa Teatrului Naţional în data de 1 decembrie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: