Comunicat de presă: Despre sărbătorirea Marii Uniri la Chișinău

24 noiembrie 2010
1 decembrie chisinau

Grupurile ,,Spirit Românesc” și ,,Deșteptarea ” vor organiza o manifestare pe data de 1 Decembrie 2010, cu scopul sărbătoririi Zilei Naționale a tuturor românilor. Manifestarea se va desfăşura sub forma unui marș, începând cu ora 16.00, iar punctul de pornire va fi în dreptul Academiei de Științe a Moldovei ( B-dul Ștefan cel Mare, numărul 1). Marșul se va derula pe Bulevardul Ștefan cel Mare până în scuarul Teatrului de Operă și Balet, unde participanţii vor întinde o horă a Unirii și vor putea asista la un concert.
Referitor la îngrijorarea unor așa-zise organizații “moldovenești”, legate de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie, dorim să subliniem că în democraţie gestionarea manifestărilor afective de tipul sărbătoririi unui act din istorie nu se realizează prin îngrădirea lor cu mijloace violente, ci prin respectarea ghidului conştiinţei individuale. Acesta poate presupune un anumit proiect identitar asumat sau un altul.
Marșul desfăşurat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și concertul ce îi va urma au fost autorizate de Primăria Chişinău, astfel că autorităţile au obligaţia de a asigura buna lor desfăşurare. Pe data de 1 Decembrie, cei care vor sarbatori Unirea tuturor românilor nu vor nesocoti Constituţia Republicii Moldova. Nu dorim să contestăm suveranitatea acestui stat, ci doar să amintim semnificaţia zilei de 1 Decembrie acelei vaste categorii de cetăţeni care se identifică drept români. Atât de simplu este raţionamentul, iar confuziile vehiculate public au caracter vădit rău intenţionat, servind discursului comuniştilor, preluat din manualele de propagandă sovietică.
După cum respectăm opţiunea unor actori politici şi sociali de a se identifica drept ,,moldoveni”, nu ,,români”, negând sau refuzând valoarea datei de 1 decembrie 1918, în acelaşi mod dorim să fie asigurat dreptul firesc de a marca această zi a proclamării Unirii tuturor românilor, nouă și tuturor celorlalte organizații care vor organiza manifestări pașnice pe 1 Decembrie.
Semnează

2 comentarii:

Valentin spunea...

Bravo!! Optam pentru o sarbatoare civilizata fara violenta si fara trucuri electorale, e clar ca in cazul dat s-a vrut sa fie discreditat Gabriel Stati care nu are nimic cu acea organizatie Voievod de care se vorbeste !

Anonim spunea...

dă-l în pulă și pe stati ăsta, că-i un mafiot de elită !

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: