CEC a stopat iniţierea referendumului pentru oficializarea limbii ruse

16 noiembrie 2010

Comisia Electorală Centrală /CEC/ a returnat unui grup de iniţiativă documentele de iniţiere a unui referendum cu privire la oficializarea limbii ruse în Republica Moldova. CEC a constatat că nu ţine de competenţa sa să accepte documentele grupului de iniţiativă, din cauză că un referendum de modificare a Constituţiei poate fi iniţiat atît în baza Codului Electoral, cît şi în baza Legii cu privire la iniţiativa populară.
Grupul de iniţiativă care a depus documentele la CEC pe 19 septembrie îi are drept lideri pe primarul de Comrat Nikolai Dudoglo şi pe sora sa Anna Harlamenko, preşedintele legislativului din autonomia găgăuză. Actualmente primarul din Comrat candidează la poziţia de guvernator al Găgăuziei în alegerile din decembrie. Solicitată de MOLDPRES să comenteze dacă decizia CEC îi va fi de folos în campaniile lui Nikolai Dudoglo sau îi va dăuna, Anna Harlamenko a declarat că decizia “nu va avea nici o influenţă”. Ea s-a arătat sigură că fratele său va deveni başkan.
CEC şi-a bazat decizia că nu ţine de competenţa sa să examineze posibilitatea iniţierii referendumului pe constatarea Comisiei juridice, pentru numiri şi imunităţi a Parlamentului, care enunţă că există un conflict între cele două acte legislative menţionate. Comisia parlamentară este de părere că doar noul Parlament va putea modifica legislaţia cu privire la iniţierea referendumurilor de acest gen. Comisia Electorală Centrală a recomandat grupului de iniţiativă să se adreseze Ministerului Justiţiei. Anna Harlamenko a declarat jurnaliştilor: “Am aşteptat 20 de ani, vom putea aştepta şi cîteva luni”.
La şedinţa de astăzi, CEC a respins contestaţia comuniştilor despre presupusa ilegalitate a unei acţiuni a liberal-democraţilor prin care aceştia îndeamnă membrii săi să colecteze date despre intenţiile de vot ale rudelor. CEC nu a fost de acord cu argumentele reprezentantului PCRM, precum că aceasta ar încălca caracterul secret al votului.
La aceeaşi şedinţă, Comisia a simplificat accesul pentru exercitarea dreptului de vot al cetăţenilor din stînga Nistrului şi a înregistrat observatori electorali.
sursa: OBSERVATOR

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: