Substanţe chimice din Ucraina ar putea deversa în Nistru

11 octombrie 2010
  Presa ucraineană: Circa 2 milioane de metri cubi de substanţe chimice ar putea deversa în Nistru, afectând și Republica Moldova
Ucraina riscă să devină epicentrul unui dezastru ecologic internaţional, deoarece deşeurile rezultate din producţia de potasă din orașul ucrainean Kalush (250 km de la hotarul cu Moldova) pot rupe barajul şi să verse în râul Nistru, otrăvind apa nu doar în Ucraina, dar și în Republica Moldova, relatează postul de televiziune ucrainean TSN.

În Kalush se află mai multe obiecte periculoase, inclusiv lacul de decantare nr. 2 al uzinei de prelucrare a potasei, în apele căruia sunt prezente aproape toate substanțe periculoase inclusiv metale grele.

Experţii consideră posibilitatea producerii unui dezastru ecologic în regiune. Umplerea excesivă a lacului de decantare, ca urmare a precipitațiilor abundente ar putea duce la distrugerea barajului de protecţie şi deversarea în mediul înconjurător a circa două milioane de metri cubi de substanţe chimice.

Pentru a repara barajul este nevoie de o sumă de circa 90 mln de grivne ucrainești, dintre care au fost alocate doar 18 milioane grivne.

Solicitați de UNIMEDIA, persoane competenete din cadrul Ministerului Mediului au confirmat că pericolul ruperii barajului de la Kalush există. Totodată, aceștia au precizat că cifrele prezentate de presa ucraineană sunt exagerate, fabrica din Kalush fiind una mică, iar posibilul dezastru ecologic ar putea avea doar impact local, fără a afecta Republica Moldova și fără a ajunge, în genere, în râul Nistru.

Sursa: UNIMEDIA cu referie la tsn.ua

1 comentarii:

Iulia spunea...

Dezastre au fost si vor mai fi. Sa speram insa, ca acest pericol va fi indepartat, iar istoriile sa nu se repete.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: