Sărăcie, acum ești în pericol

11 octombrie 2010
Vâlvă mare ieri pe la CEC: cravate fluturânde, costume de 5 mii de euro bucata, pantofi lăcuiți fabricați în ediție limitată, fete frumoase purtătoare de microfon, zâmbete timide, declarații triumfaliste, speranțe mari, verde mult dar mai puțin ca niciodată, și toate astea numai la lansarea unui singur concurent electoral. Dar nu al oricărui concurent, ci al celui de-al 13-lea. Partidul din rândurile căruia vine Prim-ministrul Republicii Moldova, politicianul care de-a lungul mandatului a lucrat cât 4. Cel mai pragmatic dintre moldoveni, omul care, în timp ce Lupu, Ghimpu și Urecheanu stăteau la căldurică în studiourile de televiziune, rupea vreascuri pe malul Prutului pentru a se feri de frig.

Chiar dacă Premierul a sacrificat tocmai o săptămână de campanie electorală de dragul cetățenilor, în slujba cărora s-a aflat pe parcursul ultimului an de zile, așteptarea a meritat. Unde și când s-a mai văzut între Prut și Nistru ca la CEC să meargă nu doar lista, ci și toți candidații la funcția de deputat? Și când s-a mai văzut ca ditamai formațiunea politcă să plaseze o tribună chiar în fața CEC-ului și să țină conferința de presă de lansare în electorală în bătaia vântului? Până și natura a ținut cu liberal-democrații. Deși până pe la 10 a plouat, cum a pus Filat de-un briefing cum a ieșit și soarele. Vorba ceia: ”Natura nu face nimic în zadar”.

Și-au fost toate frumoase. Și costumele, și cravatele, și fetele purtătoare de microfon, dar acestea au pălit când ne-a dezvăluit domnul Filat sloganul pentru campania electorală: ”Moldova fără sărăcie”. Atât de simplu, dar atât de profund.

Și cum îl știu eu pe domnul Filat drept un politician pragmatic și sigur fiind că Moldova scapă de sărăcie dacă PLDM-ul învinge la alegeri, chiar m-am întrebat care va fi modelul pe care-l vor pune în aplicare liberal-democrații în lupta lor cu sărăcia?

1. Modelul liderului Filat? Cel ce a scăpat de sărăcie pe vremea studenției după ce și-a cumpărat un depozit(adică un fel hambar) la Iași. Ce a depozitat Premierul acolo așa nu s-a mai aflat cu siguranță nici după aproape 20 de ani. Cert e că pe vremea depozitului lui Filat, Iașiul s-a umplut de televizoare ”Alifa” și de țigări ”MT”. O simplă coincidență, după mine.

2. Modelul vicepreședintelui Tănase? A scăpat de sărăcie pe spinarea Moldovei și a gasterbaiterului Pasat. Pe spinarea Moldovei după ce a tot dat-o în judecată pe la CEDO, ca acum să se laude că o scape de sărăcie. Totuși, grosul sumei a venit după ce l-a scăpat de la ”mititica” pe gasterbaiterul Pasat, cel ce-a vândut țara, pardon, MIG-urile.

3. Modelul rectorului Belostecinic? Cred că Belostecinic chiar are cel mai de succes model.

De ce? Păi n-a făcut el din ASEM un adevărat Wall-Street al Chișinăului? Prin rândurile studenților se vorbește că nicăieri în Moldova nu este asigurată o circulație mai bună a banului precum la ASEM. Studenții, ”Work & Travel-iști” în SUA, transferă bani direct în conturile ASEM-ului, iar după ce se ocupă vreo 3 ani cu ”hackerit-ul” pe la New York ori cu buzunăritul prin Chicago, se aleg cu diplomă de laureat la ASEM. Și uite-așa dă Belostecinic țării bancheri, finanțiști, economiști, care, la rândul lor, nu uită să dea și ei ceva rectorului. Iar rectorul, la rândul său, dă și el ceva lui Filat, că nu degeaba i s-a promis funcția de Prim-ministru al țării sau măcar cea de Ministru al Economiei. V-ați încurcat în tot circuitul? Și eu! Important e că-i unul funcționabil!

4. Modelul fiului de Președinte Kiril Petrovici Lucinschi? Știți, modelul lui Kiril Petrovici e unul mai greu de aplicat. Că nu are șansa tot moldoveanul său fie fiu de Președinte, nu?

Modele de succes, prin care cei din lista PLDM-ului au scăpat de sărăcie mai sunt multe. Eu prefer însă să mă opresc la acestea, care par a fi cele mai interesante. Până la urmă, scopul comun e ”Moldova fără sărăcie”. Iar se apucă Filat de capul ei, sărăcia chiar e-n mare pericol.

autor: Alex Cozer

5 comentarii:

LIBER V(_) spunea...

bun articolul... Cozer, da cum de? )

Dragoș Galbur spunea...

I-o cresc mustăcioara, d-aia ! Tare-aș vrea Filea să-l citească.

Ion Tcaci spunea...

articol de nota 10 si inca oleaca , frumos spus .

Anonim spunea...

:) Bine scris

(Ieri asistat la o lectie particulara de limba romana. Gheorghe, elev de clasa a 6-a scrie dictare. Se intrerupe: Dna profesoara, mie imi pare ca toate tigarile duse in Romania sunt contrabanda lui Filat. - Scrie, mai Ghiorghies, dictarea, scrie. Lasa, cand ai creste, atunci. - Eu astept, dna profesoara, eu astept.)

Anonim spunea...

In God we Trust

Ma kozere, da te-a suparat seful rau de tot! :D

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: