Procesul Mareșalului Ion Antonescu ( partea ll-a )

11 octombrie 2010
Continuare...
I s-a imputat maresalului vina de a-i fi persecutat pe evrei. In legatura cu pogromul de la Iasi in care au murit 10.000 de oameni, maresalul declara:” cand s-a intamplat masacrul de la Iasi, eram pe front, in sudul Moldovei, am plecat imediat la Iasi. Iasul era atunci in zona militara germana unde am vorbit cu generalul german; armata romana era la Iasi insa sub conducere germana, dupa cum erau si divizii germane in sectoarele romanesti”.
Este lucru stiut ca evreii s-au purtat neloaial fata de autoritatile si armata romana cu prilejul cedarii Basarabiei si Bucovinei de Nord si persecutiile pe care l-au indurat ulterior au pornit din resentimente imposibil de reprimat in conditiile de atunci. Dar este adevarat ca evreii din Romania nu au traversat tragedia evreilor polonezi sau germani. Antonescu a refuzat ”solutia finala” a exterminarii evreilor: ”germanii mi-au cerut ca pe evreii din Moldova sa-i punem in ghetouri. Ceea ce am refuzat. A fost cerut chiar sa-i dau Germaniei si cererea asta a fost repetata, in timp de 4 ani, de mai multe ori, chiar in timpul razboiului”. Numarul evreilor morti este controversat. Se pare ca aproximativ 2 sute de mii de evrei, cei mai multi din Basarabia, Bucovina si Transnistria au pierit ca urmare a actiunilor autoritatilor romane sau sau ale trupelor romano-germane .
Antonescu a declarat ca a fost nevoit sa deporteze locuitori din zona frontului ”din considerente pur militare”.
Maresalul este invinuit de a fi ordonat represaliile de la Odessa si de faptul ca armatele romanesti au ajuns pana la Stalingrad. Antonescu declara ca” nici chiar ce s-a intamplat la Odessa n-am stiut pana n-a aprut brosura de la Stockholm cand a venit generalul Pantazi si mi-a aratat-o”, iar in alt context maresalul spunand ”toata populatia Odessei a luptat contra armatei romanesti, contra legilor internationale; din cauza asta luptele de la Odessa au durat doua luni.”
In legatura cu penetrarea armatelor romane pana la Stalingarad pe teritoriul ”mamei Rusii” maresalul explica: ”cand o tara se angajaeaza intr-un razboi, armata acestei tari trebuie sa mearga pana in fundul pamantului pentru ca sa distruga fortele inamice, sa castige razboiul. Este un principiu capital de conducere strategica a operatiunilor militare care s-a aplicat de la romani si pana astazi”
Antonescu va fi executat si trupul neinsufletit ii va fi incinerat..
Prin acest proces s-a urmarit indepartarea lui Antonescu cat si condamnarea conducatorilor PNŢ si al PNL care erau considerati ca fiind principalii sustinatori ai regimului lui Antonescu. Astfel procesul a implicat o larga actiune de condamnare a clasei politice in vederea crearii unei situatii prielnice cuceririi puterii depline de catre comunisti. Impreuna cu Antonescu au mai fost execuati: Mihai Antonescu, Ghe. Alexianu, G.Z. Vasiliu.

Bibliografie:


Procesul lui Ion Antonescu, documente, vol I-III, editie ingrijita de prof. Marcel Ciuca( ANIC).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: