Paul Goma, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe de la Chișinău

3 octombrie 2010

Presedintele Academiei de Stiinte a Moldovei, acad. Gheorghe Duca l-a felicitat cu ocazia zilei de nastere pe marele nostru scriitor Paul Goma (n. in Basarabia), fost detinut politic, nume emblematic al exilului romanesc, care din 20 decembrie 1977 locuieste la Paris, Franta.  
In Telegrama de felcitare se arata:
"Personal, am lansat deja initiativa de a Va acorda inaltul titlu de membru de onoare al Academiei de Stiinte a Moldovei, alaturi de mari personalitati nationale si universale, inclusiv laureati ai premiului Nobel. De asemenea, in calitatea mea de presedinte al Academiei de Stiinte si de membru al Guvernului Republicii Moldova, voi veni cu propunerea de a declara anul 2011 - ANUL PAUL GOMA."


Tot astazi, 2 octombrie 2010, acad. Gheorghe Duca a avut o convorbire la telefon cu scriitorul Paul Goma, pentru a afla de la prima sursa din ce motive Paul Goma si familia sa nu au putut veni astazi la Chisinau... Paul Goma este foarte trist si dezamagit din cauza unor momente birocratice si chiar de atitudine fata de familia sa.

Telegramă de felicitare
Mult stimate scriitor Paul GOMA,
Ziua de 2 octombrie din calendarul literaturii române şi universale constituie un fericit prilej pentru comunitatea ştiinţifică din Moldova de a Vă adresa cele mai alese urări de bine şi cuvinte de suflet.
Cu ocazia zilei de naştere Vă dorim multă, multă sănătate, inspiraţie şi putere de creaţie, peniţă ascuţită şi cât mai mulţi cititori pe toate continentele, bucurie şi împlinire familiei Dvs, soţiei Ana Maria şi fiului Filip, care V-au fost sprijin de nădejde pe drumul lung, dramatic şi amar al exilului, - mai întâi în propria ţară, apoi, în străinătate. Vă dorim, totodată, să aveţi parte de recunoştinţa conaţionalilor, mai cu seamă, a basarabenilor printre care V-aţi născut şi cărora le-aţi dedicat aproape întreaga operă, alertând în acest mod Occidentul privind drama Basarabiei şi ororile comise de regimul comunist totalitar în aceste teritorii.
Am aflat astăzi cu mare tristeţe că nu veţi (re)veni ACASĂ, la Chişinău şi la Mana de pe plaiurile orheiene... Noi, oamenii de ştiinţă şi cultură, Vă aşteptam cu mare drag, pe 4 octombrie 2010, în Casa Mare a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în calitate de Înalt Oaspete al conferinţei ştiinţifice „PAUL GOMA la 75 de ani". Să ne iertaţi pentru faptul că nu V-am împlinit astăzi Visul de-o viaţă, dar nu lăsaţi tristeţea să vă pătrundă în inimă şi suflet. Cu răbdare şi dăruire de sine vom depăşi şi elementele de ordin birocratic.
Vă asigur că aveţi toată recunoştinţa şi tot sprijinul elitei intelectuale din Republica Moldova, care va face tot ceea ce-i stă în putere pentru a nu admite ca un scriitor-legendă, un clasic în viaţă, un fiu vrednic al neamului nostru să fie lăsat în exil chiar şi după 20 de ani de la prăbuşirea comunismului în Europa. E nedrept şi anormal, în joc fiind însăşi demnitatea noastră naţională. Personal, am lansat deja iniţiativa de a Vă acorda înaltul titlu de membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, alături de mari personalităţi naţionale şi universale, inclusiv laureaţi ai premiului Nobel. De asemenea, în calitatea mea de preşedinte al Academiei de Ştiinţe şi de membru al Guvernului Republicii Moldova, voi veni cu propunerea de a declara anul 2011 - ANUL PAUL GOMA.
Cred cu toată puterea fiinţei mele că Visul Dvs şi al nostru se va împlini şi ne vom vedea în curând la Chişinău, unde Vă aşteptăm cu toate onorurile ce se cuvin unui Erou autentic, bărbat de caracter, frate al Adevărului.
Dumnezeu să Vă binecuvânteze şi să ne trăiţi mulţi ani fericiţi!
Cu aleasă preţuire şi admiraţie,
acad. Gheorghe DUCA,
preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei
Chişinău, 2 octombrie 2010
Vocea Basarabiei

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: